U petak sednica Gradskog parlamenta: Rebalans budžeta najvažnija tačka dnevnog reda

U petak, 29. septembra sa početkom u 10 časova biće održana 32. sednica Gradskog parlamenta, na kojoj će se pred odbornicima naći dvadeset tačaka dnevnog reda. Kako je za naš radio potvrdio predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan, prva i najvažnija od njih je donošenje odluke o izmenama i dopunama odluke o gradskom budžetu za 2023. godinu, sa projekcijama na 2024. i 2025. godinu. Kako je objasnio, rebalans budžeta se radi zbog preraspodele novčanih sredstava, a ovoga puta je to slučaj zbog blokade računa tokom leta:

Da nije bilo dobrog i uspešnog poslovanja u prethodnom periodu, ta blokada je mogla da dovede do ozbiljnog ugrožavanja funkcionisanja grada, ali na sreću nije. Ništa nije stalo, sve je išlo svojim tokom, sve što je bilo planirano je i isplaćeno, tako da smo iz blokade izašli vrlo brzo, na šta smo veoma ponosni. Zbog preraspodela u tom momentu, sada se radi rebalans, koji treba da napravi takvu raspodelu da se sve ono što dospeva kao obaveza i sve što je u planu završi do kraja godine – rekao je Bogdan. 

Na dnevnom redu sutrašnje sednice biće i donošenje rešenja o davanju saglasnosti na cene usluga daljinskog grejanja JP „Toplana“. Naš sagovornik napominje da je predlog rasta cene grejanja obrazložen povećanjem cene električne energije i prirodnog gasa:

Predlog „Toplane“ je da građanima kojima se cena računa po metru kvadratnom, računi budu veći za 15,5 procenta, a onima kojima se računa po kilovat času za 16,9 posto. To bi značilo da će domaćinstvo, koje živi u stambenom prostoru od 60 kvadrata, i koje je dosad plaćalo 12 033 dinara grejanje, nakon povećanja plaćati 13 904 dinara. Kikindska „Toplana“ je što se tiče cene grejanja negde u sredini u našoj zemlji, a pojedine toplane u Srbiji su tražile i do 50 posto povećanje cene. U ovakvim slučajevima postoje samo dve opcije, a to su povećanje cene grejanja ili subvencija grada. U tom slučaju bi grad morao da izdvoji od 60 do 80 miliona dinara, što bi značilo da bismo morali da se odreknemo nekih radova i investicija, koji bi takođe bili u interesu naših sugrađana. Energetska kriza i dalje traje, moramo odgovorno da se ponašamo i ono što grad izdvaja kao pomoć sugrađanima, činiće i u narednom periodu, a veoma su značajna i sva povećanja i jednokratne pomoći države – objasnio je Bogdan. 

error: Content is protected !!