Od početka grejne sezone registrovana 22 požara na građevinskim objektima

Tokom ove grejne sezone, odnosno u periodu od 15. novembra do 13. januara, u Severnobanatskom upravnom okrugu registrovana su 22 požara na građevinskim objektima, gde je uzrok bio ljudski faktor. Taj broj je veći u odnosu na prethodne sezone, zbog čega Sektor za vanredne situacije apeluje na sve građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama, kako bi se izbegli materijalna šteta, povređeni i žrtve:

Uzrok požara su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Svi ovi uzroci mogu se svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar. Apelujemo na građane da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela – rekao je za naš radio Čedomir Glišin, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona i dodao da građani treba da obrate pažnju i na sledeće mere bezbednosti tokom grejne sezone: 

Ne odlažite pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala, ne ostavljajte malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo ili električnom grejalicom i ne ostavljajte uključene električne uređaje bez nadzora, odnosno isključite ih kada izlazite iz kuće. U slučaju da primete požar u građevinskim objektima, apeluje se na građane da odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasilaca – napomenuo je Glišin. 

 

error: Content is protected !!