Mladen Bogdan o postojećim i novim merama dečje i socijalne zaštite i populacione politike

Lokalna samouprava godinama unazad sprovodi sveobuhavtne mere dečje i socijalne zaštite i populacione politike, za šta se izdvajaju značajna sredstva. Nastavljaju se izdvajanja za prvorođeno i drugorođeno dete, kao i za pomoć nezaposlenim porodiljama, a grad će i u ovoj godini biti Pokreta za decu „Tri plus“, kako bi sugrađani sa troje i više dece mogli da ostvare različite popuste. Kako je za naš radio rekao Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada, uskoro će biti raspisana tri poziva, koja se odnose na mere iz ove oblasti koje su realizovane i prethodnih godina. U pitanju su javni poziv za dodelu studentskih stipendija, za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, koji nisu obuhvaćeni budžetom Republike Srbije, kao i za energetske vaučere:

Podsetio bih da smo prošle godine podelili rekordan broj stipendija studentima, jer smo pomogli i onima koji nemaju najviši prosek. Ove godine će biti izdvojeno još više sredstava nego prošle godine, 14 miliona dinara. Takođe, uskoro će biti raspisan i javni poziv za pomoć parovima koji su u procesu vanetelesne oplodnje. Smatramo da je ta mera veoma važna, jer je dosta pomogla parova koji, nažalost, nisu u mogućnosti da se prirodnim putem ostvare kao roditelji. Ljudi koji prolaze kroz taj proces, osim svih problema, imaju i velike materijalne troškove, za nabavku vitamina, suplemenata i lekova. Treći javni poziv odnosi se na energetske vaučere, koji se pokazao kao efikasan, a sugrađanima je mnogo značila pomoć lokalne samouprave da lakše plate račune – rekao je Bogdani.

Kada su u pitanju nove mere, naš sagovornik kaže da će uskoro u našem gradu uskoro početi sa radom Savetovalište za brak i porodicu:

Važno je da sugrađani koji imaju probleme u porodici, imaju kome da se obrate. Smatramo da će ta mera umnogome pomoći onima kojima to bude potrebno. Još jedna nova mera podrazumevaće i vaučere za vodu, i tako ćemo, uz energetske vaučere zaokružiti tu sferu koja se tiče plaćanja računa. Osim toga, obezbedićemo i pomoć socijalno ugroženim sugrađanima u snabdevanju hranom, obućom, odećom i sredstvima za higijenu. 

error: Content is protected !!