Osvežite enterijer svog doma uz nekoliko jednostavnih trikova

Da li je vašem domu potrebna promena?

Ukoliko želite da osvežite životni prostor, nisu neophodna velika ulaganja i mnogo vremena. Kako bi vaš stan ili kuća zablistali novim sjajem potrebno je malo truda, kreativnosti i nekoliko korisnih trikova koji prave velike promene u enterijeru.

Da bismo pomogli svima koji žele da promene izgled svog enterijera na jednostavan način, pripremili smo nekoliko korisnih saveta. Nastavite da čitate naš tekst i pronađite inspiraciju!

#1 Novi komadi nameštaja koji donose velike promene

Ne morate da menjate čitavo pokućstvo!

Dovoljno je da stari nameštaj zameni nekoliko komada multifunkcionalnog nameštaja koji će napraviti velike promene u vašem domu i dati novi sjaj starom prostoru.

Ormari za hodnike predstavljaju praktične komade nameštaja koji svaki hodnik čine urednijim, štede prostor i doprinose njegovoj organizovanosti.

U skladu sa veličinom hodnika, u njega možete implementirati jedan garderober, cipelarnik, ali i čitavo predoblje koje se sastoji iz nekoliko zatvorenih pregrada, čiviluka i ogledala. Na ovaj način sve će vam biti na jednom mestu, te ćete rasteretiti druge prostorije od mnogih stvari, a posebno od debelih zimskih jakni i obuće.

Dnevnu sobu možete osvežiti vitrinom u koju ćete smestiti sve one sitnice koje vam prave gužvu na otvorenim policama, ali i knjige koje su magnet za prašinu. Sa druge strane, na police smestite predmete poput vaza, saksija i ramova za slike. Na taj način postižete uredan izgled prostora, a brisanje prašine biće mnogo jednostavnije!

Prilikom kupovine novog nameštaja obratite pažnju na njegovu funkcionalnost i uklopivost u ostatak prostora, te odaberite one komade koji su vam zaista neophodni i prave veliku promenu u enterijeru. Ukoliko je u dobrom stanju, stari nameštaj možete prodati putem oglasa, te obezbediti deo novca za kupovinu novih komada nameštaja.

Promenite raspored nameštaja

Još jedan od načina da značajno promenite izgled vašeg doma jeste jednostavna zamena mesta nameštaju. Pustite mašti na volju i napravite potpuni razmeštaj u vašem stanu ili kući!

Ipak, neophodno je da obratite pažnju na važnu stavku – nameštaj treba da bude raspoređen na funkcionalan način, tako da obavljanje svakodnevnih aktivnosti bude praktično i efikasno.

#2 Krečenje – igrajte se bojama

Krečenje može da bude zabavna aktivnost.

Naravno, kako ovaj je ovaj posao fizički težak, najvažnija stavka je da potražite pomoć od bliskih ljudi, te uživate u kreativnom projektu. Jednostavnom promenom boja zidova, potpuno se može izmeniti izgled čitavog stana.

Poznato je da boje utiču na motivaciju i raspoloženje ljudi, te je jasno da igraju značajnu ulogu i u enterijeru vašeg doma.

Ukoliko u vašem stanu ili kući nije krečeno dugo, te su potrebne velike promene, priprema prostora i gletovanje, savet je da angažujete profesionalce koji će najbolje postupiti u ovoj situaciji i na efikasan način obraditi zidove u vašem domu!

#3 Promena tepiha i zavesa – unesite svežinu u svoj dom

Još jedan način da potpuno promenite izgled svog doma bez velikih troškova jeste unošenje novih zavesa i tepiha u prostor.

Ukoliko je enterijer vašeg doma prepun sitnica, dekorativnih predmeta i u njemu preovlađuje nekoliko boja, novi tepisi i zavese trebalo bi da “umire” čitavu situaciju. Zato je naš predlog da u ovoj situaciji odaberete jednostavne, jednobojne tepihe ili one sa svega nekoliko šara u sličnim nijansama i klasične bele ili bež zavese bez mnogo detalja.

Sa druge strane, ako smatrate da je vaš dom monotom, predlažemo vam da odaberete tepih koji u prostor unosi razigranost. U prostor unesite mekane tepihe sa ornamentima ili one koji deluju poput apstraknte umetnosti!

#4 Detalji unose šarm u vaš enterijer

Nakon krupnih izmena poput novog nameštaja, promene njegovog rasporeda, krečenja, zamene tepiha i zavesa, na red su došle i veoma značajne sitnice!

Pre svega, ovde mislimo na umetnička dela koje će vašem stanu, odnsosno kući doneti svežinu, a izgled prostora podići na viši nivo. Odlučite se za slike koje se uklapaju u stil enterijera i pažljivo birajte mesto na koje ćete ih zakačiti. Kako biste bili sigurni da ste odabrali pravo mesto za sliku, uvek na zid možete postaviti parče papira u toj veličini, te odlučiti da li je to idealna pozicija za nju.

Ovaj trik je posebno koristan ukoliko planirate da se u vašem domu nađe “gallery wall”, te na jedan zid postavite nekoliko fotografija pravilno ili nepravilno raspoređenih.

Izuzev slika koje zasigurno menjaju izgled svakog doma, veliku ulogu igraju i dekorativni predmeti. U ovom segmentu trebalo bi napraviti balans. Vaš stan ne treba da bude pretrpan suvenirima sa putovanja, vazama, dekorativnim kutijama, svećnjacima i sličnim dekorativnim predmetima. Isto tako, ne treba otići u krajnost, ogoliti prostor i učiniti ga sterilnim.

Na važna mesta u stanu istaknite nekoliko zanimljivih predmeta koji ulepšavaju izgled prostora, ali i bude lepe i drage uspomene. Ostale sitnice možete smestiti u zatvorene vitrine. Ne zaboravite enterijer da oplemenite biljkama, a ukoliko niste vešti u njihovom gajenju, odaberite sukulente ili njima slične biljke za koje nije potrebno mnogo znanja i vremena.

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i koristan, te da ste spremni da uz nekoliko korisnih trikova napravite velike promene u svom životnom prostoru.

Izvori fotografija: 

  1. https://www.pexels.com/photo/woman-putting-tape-on-wall-7217959/
  2. https://unsplash.com/photos/UqNEbyRQ660
error: Content is protected !!