Zabava

Kupovina električnih alata – vodič za početnike

Koliko puta su vas nazivi različitih alata zbunjivali? Da li ste se ikada zapitali šta je bušilica a šta burgija? Da li vam je i sam ulazak u prodavnicu alata zastrašujuća pomisao – jer doslovno ne znate ništa o alatu? Ne brinite – niste sami. Bili smo u istoj poziciji, i zbog toga smo odlučili da napišemo ovaj tekst!

Bilo da ste student koji je otišao da živi samostalno u drugi grad, ili počinjete svoj samački život, ili ste se upustili u samostalno renoviranje – sigurno je da će vam osnovno poznavanje električnog alata biti neophodno. Na kvalitetne električne alate se oslanjaju svi majstori, ali svaki dom mora imati osnovnu opremu.

Ako ne želite da zovete komšiju svaki put kada želite da okačite policu ili TV na zid, vreme je da se upoznate sa osnovnim električnim alatom. Neki električni alati su specijalizovani, i rezervisani su za profesionalce, ali drugi vam mogu značajno olakšati svakodnevnicu – u narednim pasusima saznajte i kako.

Bušilica, brusilica i burgija – da li vas je ikada zbunjivala ova podela?

Jer nas jeste.

Istini za volju, osim što su električni alat sličnog imena – brusilica i bušilica nemaju mnogo toga zajedničkog. Ime im je deskriptivno, i iz njega možete naslutiti šta je njihova funkcija. Bušilica je onaj električni alat koji mora da poseduje svaka kuća, iz prostog razloga jer je izuzetno multifunkcionalni uređaj.

Bušilica će vam biti potrebna kada želite da probušite zid da biste namestili policu, ili sami napravite precizna udubljenja tamo gde je potrebno. Bušilica će se pokazati i vrlo korisnom onda kada najmanje očekujete – poput mešanje kreča, boja i farbi! Bušilice za kućne potrebe koštaju nekoliko hiljada dinara dok profesionalnije mogu koštati i do nekoliko stotina evra.

Para vrti gde burgija neće – ali šta je uopšte burgija?

Burgije su zapravo nastavci bušilica, rezni alati različitih oblika i materijala, pomoću kojih se bušenje prilagođava materijalu koji se buši, i određuje veličina rupe. Burgija se, kao dodatak bušilici, logično razvijala uporedo sa njom, zbog čega se ponekad u slengu ove dve stvari koriste gotovo sinonimno.

I na kraju – brusilica. Kao što smo rekli, osim sličnog naziva, nema mnogo veze sa bušilicom. U principu, bušilica sa nekim nastavcima može poslužiti za poliranje površina, dok se brusilica koristi za skidanje jednog sloja materijala, gde imaju najviše sličnosti. Na tržištu se mogu pronaći različite vrste brusilica – ugaone, ravne, za beton ili vibracione.

Za kućnu upotrebu, najviše se koriste ravne, koje vam mogu pomoći u adaptiranju starog nameštaja ili stolarije. Specifičnije vrste brusilica, najčešće, rezervisane su ipak za majstore i profesionalce.

Električne testere – o njima nas je naučila popularna kultura, ali šta su onda ubodna testera i rende?

Da li je vaša prva asocijacija na motornu testeru popularni horor film?

Druge namene električnih i motornih testera su ipak popularnije. Najpoznatija je svakako – sečenje drveta, ali se električne testere koriste za sve fine i precizne vrste sečenja i radova najrazličitih materijala – od drveta, metala, gipsa pa sve do aluminijuma.

Postoji mnogo vrsta različitih testera – nagibna, modelarska i trakasta testera. U zavisnosti od snage i jačine urešaja, zavisi i cena proizvoda. Za kuću varijantu, najčešće se koriste univerzalne, ravne testere, koje koštaju oko par hiljada dinara i namenjene su svima koji vole da se bave majstorijama iz hobija.

Ubodne testere se takođe koriste za rezanje različitih materijala kao što su metal, drvo, obojeni metal, plastika i drugo. Ove testere se imak koriste za preciznije radove, zbog čega su češće namenjene profesionalnoj upotrebi. Električno rende za drvo je takođe alat za obradu drveta, a ovaj alat dodatno olakšava precizinost sečenja i obrade.

Šlajferice i šauberi – koje su vaše prve asocijacije?

Nemojte da brinete ako nikada niste čuli za šlajferice i šaubere – jer retko ko jeste. Osim ako, naravno, niste odrasli pored profesionalnog majstora ili imali slično životno iskustvo, šlajferice i šauberi zaista mogu zvučati kao reči sa drugog jezika. U pitanju su naravno električni alati koji predstavljaju obavezan deo majstorskog alata.

Električne šlajferice su zapravo vrsta brušilice – zapravo specijalizovani alati za brušenje drveta, ali se mogu koristiti i za obradu drugih materijala. Iako su uglavnom rezervisane za majstore, mogu biti vrlo korisne, naročito ukoliko volite da restaurirate stari nameštaj ili se bavite sličnim majstorijama iz hobija.

Električni šauberi, odnosno zavrtači, iako vam to može zvučati čudno – jesu jedan od najčešće korišćenih alata iz kategorije električnih alata. Električni šauberi služe za šrafljenje, i jako su korisni za svaki dom, dok su neizostavni deo opreme svakog majstora.

Šauberi vam mogu pomoći da lako i precizno zaštrafite veliki broj šrafova u svega par minuta. Električni šauberi koriste majstori različitih profila, a naročito su korisni za dizajniranje i pravljenje nameštaja.

Da li vam je ovaj vodič kroz električne alate za početnike pomogao?

Nadamo se da jeste, i da ćete već danas početi da pravite svoju malu, ali odabranu kolekciju električnih alata za kuću, koji će vam pomoći da svaki posao ili popravku u kući obavite mnogo brže i jednostavnije. 

Autor teksta: Agencija za digitalni marketing Avokado 

https://unsplash.com/photos/CuDoRFyTkAQ

https://unsplash.com/photos/CXlls8jm1VI

https://unsplash.com/photos/tXq2I0rLlag

Pratite nas FB