Zabava

Sintetički i prirodni materijali u uređenju enterijera

Iako mnogi dizajneri enterijera savetuju da se prilikom uređenja enterijera držimo jednog stila i pravca, kao i da biramo održivije materijale i prirodna vlakna za prostorije u kojima živimo, realnost i mogućnosti su malo drugačija pojava. Prirodni materijali, poput pamuka, lana, vune zaista jesu najbolji za naše zdravlje, ali se nešto teže održavaju u odnosu na sintetiku, koja, nasuprot prirodnim tkaninama i materijalima, ume da bude prilično gruba na dodir.

Kako biste pronašli idealnu sredinu i svoj dom opremili na najbolji mogući način upotrebom materijla iz obe podele, savetujemo vam da pročitate tekst, pa prostore u svom domu uredite materijalima idelnim za taj deo.

Koji materijali su najbolji za podove?

Omiljeni materijali koji se koriste za oblaganje podova u građevinarstvu i dizajnu jesu keramika, drvo i pvc. Podovi su svakako temelj za oblikovanje zdravijeg, održivijeg i produktivnijeg radnog ali i životnog prostora – a sam materijal koji ćete na njima upotrebiti igra veliku ulogu u transformisanju prostorija. U zavisnosti od vrste i obrade drveta – ovakav pod daje utisak lulksuza, stila i ukusa. 

Prirodni podovi za zdrave i luksuzne prostorije

Neki od najplemenitijih materijala za oblaganje podova jesu drvo, kamen i opeka. Drvo svojom teksturom i izgledom uliva toplinu, daje prijatan osećaj prostoru, bilo da je u pitanju rustiučna vikendica, porodična kuća, stan ili otmena vila.

Na primer, laminat je prvi izbor ako želite skupocen i masivan pod ali niste sigurni koju biste nijansu izabrali, jer dolaze u više nijansi. Takođe, ovaj proizvod ima takve odlike koje pružaju domu prednosti poput:

  • Trajnosti i postojanosti,

  • Lakog kombinovanja sa kamenom, ciglom, gvožđem pa čak i staklom ili aluminijumom,

  • Održavanje toplote.

Rustični kamen i opeka enterijeru daju toplinu, trajnost i elegantni efekat sa prizvukom industrijske minimalnosti i utapanja spoljašnjeg sa unutrašnjim prostorom. Ako ste ljubitelj klasičnog i romantičnog enterijera mermer ili bijela opeka su svakako pravi izbor.

Sintetički podovi u enterijeru

Podovi od vinila i modala nisu ograničeni na uobičajenu, komercijalnu ponudu podova i kombinuje se veliki broj dezena, tekstura i dimenzija, što stvara potpuno ove mogućnosti da kreirate jedinstveni enterijer. Za razliku od klasičnih podnih obloga od prirodnih materijala, kod sintetičkih modela nema velikog otpada materjala usled ukrajanja. Transport i manipulacija su izuzetno jednostavni a ugradnja je mnogo brža i lakša.

Jednostavniji i povoljniji podovi. 

Održavanje je isto tako mnogo lakše i isplativije kod podnih obloga izrađenih od sintetičkiih materijala, jer za njihovo čišćenje ne morate kupovati specijalno namenjene proizvode, a eventualna oštećenja je mnogo lakše zameniti.

Ne bojte se kombinovanja materijala na nameštaju

Kao i sve druge pojave, i stilove u enterijeru treba posmatrati u odnosu na sadašnji trenutak. Neki stilovi su vrlo opšti i nisu mnogo podložni varijacijama, dok drugi trpe promene. Stoga, nemojte se plašiti da kombinujete stilove i nameštaj izrađen i tapaciran različitim materijalima.

Kako se menjala tehnologija menjala se i upotreba materijala, tako da danas imamo veoma široku i bogatu ponudu materijala od kojih se može napraviti kvalitetan komad nameštaja. Pored prodaje najrazličitijih mebl štofova od eko kože, kože, vune, glavni materijali za izradu nameštaja danas su drvo, medijapan i univer.

Uvek postoji na neki način za imitacija drveta i kamena.

Univer je sada najzastupljeniji zbog velikog broja dezena, boja, oblika. Na univeru ne ostaju otisci prstiju i manje se prlja. Medijapan je mnogo lakši za obradu, za postavljanje gerovanih ivica, farbanja unutrušnjosti ukoliko nekad poželite da osvježite izgled svog nameštaja.

Drvo je pravi izbor za one kojima je važno da žive okruženi nameštajem izrađenim od prirodnih materijala. Breza, odnosno šper, daleko je jeftinije drvo, a idealno za spoljašnju upotrebu.

Sve što se pravi od pločastog materijala može dodatno da se obogati ubacivanjem stakla ili nekog čvršćeg platna.

Koji materijal će vas najbolje greati – pitanje tepiha i zavesa

Detaljima koji ulepšavaju dom posebno treba posvetiti pažnju – od peškira, do posteljine i pojedinačnih elemenata dekora. Obično se za uređenje biraju pastelne i prirodnije nijanse materijala, kako bi se što bolje oponašala priroda i prirodno, prozračno okruženje.

S tim u vezi, najbolje je da materijali koje birate za zavese i tepihe budu od prirodnih materijala, naročito u dnevnoj sobi i spavaćim sobama – gde vam je potrebna i sva svetlost spolja ali i udobnost pod nogama i što optimalnija zaštita od iritacija usled nagomilavanja bakterija – koja su podložni tepisi od sintetike.

Prirodni građevinski materijali su veoma izdrživi. Pluta je veoma elastična i zadržava svoj oblik bez obzira na sve – što ih kandiduje za odlične podloge u kupatilu i na mestima podložnim skupljanju velike vlage.

Prirodni materijali su „vanvremenski“

Verovatno ne biste voljeli da za koju godnu ponovo morate redekorisati svoj dom, zbog materijala i komada koji su propali pre svog vremena. Bogati, vuneni tepih svakako će trajati duže od sintetičkog tepiha okrzanih ivica kojima nema pomoći i mrlja koje se ne mogu oprati.

Prilikom obilazaka salona nameštaja možemo primetiti da cene variraju i neretko određeni komadi nameštaja budu značajno skuplji od nekih njima veoma sličnih. Glavni razlog jesu vrste materijala koje diktiraju cenu.

Pratite nas FB