Održana tribina „Prepoznajmo i pobedimo nasilje u sebi“

Uoči početka školske godine, Centar za stručno usavršavanje organizovao je danas u Gradskoj kući tribinu pod nazivom „Prepoznajmo i pobedimo nasilje u sebi“. Predavanje je bilo namenjeno pre svega prosvetnim radnicima, ali i roditeljima. Tribina je izazvala veliko interesovanje, a prema rečima Dejana Karanovića, direktora Centra za stručno usavršavanje, ideja je bila da se pred sam početak školske godine organizuje predavanje, na kojem će govoriti eminenti stručnjaci, o tome kako se nositi sa povećanom agresivnošću, posebno u obrazovnim ustanovama: 

Dete je na vrhu trougla, a dva osnovna stuba, na koje se ono oslanja, su porodica i škola. Jako je važno da roditelji i obrazovne ustanove deluju sinhronizovano, kako bi deca bila bezbedna u školama – rekao je Karanović. 

Jedan od predavača je bila i specijalista školske psihologije Biljana Lajović, rukovodilac Jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete, koja je govorila na temu „Smanjenje nasilja, prioritet i obaveza za sve“:

Prevencija vršnjačkog nasilja nije izolovana od prevencije ukupnog nasilja u društvu, jer su deca odraz našeg ponašanja, onoga što odrasli rade i kakve vrednosti promovišu. Deca jako dobro vide da mi jedno pričamo, drugo radimo, a treće mislimo i u tom haosu nemaju pravilan pravac za odrastanje. Dok mi odrasli ne promenimo ponašanje, teško da ćemo moći da utičmo na decu– naglasila je Lajović. 

Naša sugrađanka, psiholog Branka Grahovac, govorila je o tome kako da prepoznamo i pobedimo nasilje u sebi, a profesor Goran Seger, direktor požarevačke Osnovne škole „Kralj Aleksandar“, koja je tri puta proglašena za najbolju u Srbiji,  na današnjoj tribini pričao je na temu „Nasilje u školi, iskustva iz prakse“. Tribini je prisustvovala i Valentina Mickovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje, koja je naglasila da je okalnoj samoupravi izuzetno važna bezbednost dece:

Mislim da je ovo pravi momenat, pred početak nove školske godine, da se organizuje ovakvo predavanje, kako bismo naučili kako da prepoznamo kada neko prolazi kroz teške momente i kako da pomognemo onima kojima je to potrebno. To je odgovornost svih nas, kako prosvetnih radnika, roditelja, tako i predstavnika grada -rekla je Mickovski. 

 

error: Content is protected !!