U toku radovi na postavljanju semafora na uglu ulica Jovana Jovanovića Zmaja i Mihajla Pupina

Početkom meseca započeti su radovi na postavljanju semafora na uglu ulica Jovana Jovanovića Zmaja i Mihajla Pupina, lokaciji koja predstavlja jednu od kritičnih tačaka u našem gradu, jer su se na ovoj prometnoj raskrsnici više puta dogodile saobraćajne nezgode. Miroslav Dučić, član Gradskog veća zadužen za komunalnu infarstrukturu i vanredne situacije i zamenik predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja, kaže za naš radio da je ukupna vrednost ovih radova preko 5 miliona dinara: 

Završetak radova očekuje se u januaru, tako da se nadamo da ćemo već u februaru imati funkcionalni semafor na toj lokaciji. Vrednost radova je oko 5 miliona i 200 hiljada dinara, od kojih je Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj izdvojio 2,7 miliona dinara-rekao je Dučić. 

Početkom ove godine, u rad je pušten semafor na uglu ulica Miloša Velikog, Stevana Sremaca i Stevana Sinđelića, a uskoro će na toj lokaciji biti postavljen radar:

I za ovaj projekat dobili smo subvenciju od Pokrajine, u iznosu od 4 miliona i 800 hiljada dinara, a ukupna vrednost je blizu 12 miliona dinara. Radari su nešto što najviše utiče na savest učesnika u saobraćaju. Sistem nam omogućava da automatski detektujemo prekršaje i da saobraćajna policija može da procesuira počinioce prekršaja. Vidno polje kamere je takvo da ne postoji mogućnost zaklanjanja vozila, tako da se svaki prekršaj evidentira u vidu fotografije na kojoj se jasno vidi registrarska tablica i brzina kojom se vozilo kretalo – objašnjava Dučić. 

Od svake naplaćene kazne na teritoriji grada, 30 posto se uplaćuje u gradski budžet, iz kojeg se kasnije finansiraju radovi i akcije koje sprovodi Savet za bezbednost saobraćaja: 

Rad Saveta je koncipiran iz infrastrukturnog i edukativnog dela.  Ove godine je opredeljeno 3 miliona dinara za obnovu odbojnih ograda, koje nisu sanirane više decenija, tako da je zamenjeno više od 200 metara i postavljene su nove. To još uvek nije dovoljno, tako da ćemo nastaviti i sledeće godine. Takođe tri miliona dinara opredeljeno je i za usporivače u saobraćaju, odnosno table koje očitavaju brzinu i skreću pažnju da ste prekoračili brzinu u zonama škole. Prošle godine smo ih postavili u Mokrinu, a ove godine u Sajanu i Rusom Selu. Što se tiče edukativnog dela, redovno se identifikuju rizične grupe, kojima se najviše posvećuje pažnja – rekao je Dučić. 

error: Content is protected !!