U Kikindi mali rizik od epidemije morbila

U našoj zemlji, u pojedinim gradovima, beleži se rast broja obolelih od malih boginja. Morbile su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu, iako se ovo oboljenje može efikasno sprečiti, bezbednom vakcinom, koja je u našoj zemlji dostupna više od 40 godina. U riziku od zaraze su i deca i odrasli, a sve osobe koje nisu vakcinisane i nemaju imunitet, a dođu u kontakt sa virusom malih boginja sigurno će oboleti, jer kod ove bolesti ne postoji infekcija bez simptoma, objašnjava epidemiolog dr Tatjana Pecarski, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti kikindskog Zavoda za javno zdravlje:

Zavod konstantno vrši nadzor nad sprovođenjem imunizacije, kada su sve vakcine u pitanju, ali posebnu pažnju obraćamo na MMR vakcinu u poslednje dve godine, zbog pada obuhvata u našoj zemlji. Moram da naglasim da to nije slučaj u našem gradu i u Severnobanatskom okrugu, tako da sam jako ponosna na naše sugrađane, jer tako pokazuju veliku odgovornost, kada je u pitanju zdravlje njihove dece. Od 2008. do 2021. godišta vakcinacija je sprovedena prvom dozom u 99 procenata, a sa dve doze vakcinacija je sprovedena u 97,5 procenata. To je sasvim dovoljan obuhvat da imamo zadovoljavajući kolektivni imunitet. Međutim, i pored toga postoji šansa da se epidemija prelije na neko područje, što zavisi od endemskog održavanja te bolesti na tom području, od imunološkog bedema marginalizovanih i migratornih grupa, zastupljenosti osetljive populacije i od epidemiloške situacije u okruženju. 

Imunizacija protiv morbila u Vojvodini se sprovodi od 1970. godine, kada se primala monovalentna vakcina, od 1983. u upotrebi je bivalentna vakcina, a od 1993. sprovodi se imunizacija MMR vakcinom. Dr Pecarski napominje da osetljivu populaciju čine oni koji su primili jednu ili dve doze vakcine po tadašnjem kalendaru imunizacije: 

Osetljivu populaciju čine osobe rođene sedamdesetih i osamdesetih godina, što je pokazala i epidemija morbila, koju smo u Kikindi imali 2018. godine. Tada je obolelo samo jedno dete, a ostalo su bile odrasle osobe, starosti od 20 do 49 godina. Razlog zašto neki roditelji imaju otpor prema ovoj vakcini, je što je medicinski časopis „Lanset“ objavio članak na osnovu studije hirurga Vejkfilda, da je MMR vakcina povezana sa autizmom. Međutim, kasnije je utvrđeno da to nije tačno i da uzorak i metod studije nisu bili adekvatni i da rezultati nisu bili dobri. Epilog ove priče je da se časopis Lanset ogradio od njegovih trdnji i potpuno ih odbacio, a ovaj doktor je izbačen iz Lekarske komore Engleske. To je jako važno da ljudi znaju, da ta studija nije bila tačna i da je MMR akcina jedina efikasna u sprečavanju obolevanja, a jedina mera koja može dovesti do eliminacije morbila  u Srbiji je vakcinacija. Ne treba računati na prirodni imunitet, jer male boginje nisu blaga bolest, nego u 30 posto slučajeva dovode do komplikacija. Kada je u našoj zemlji bila epidemija 2017. godine, obolelo je oko 6 000 osoba, od kojih je 15 umrlo – napominje dr Pecarski. 

Naš grad je 2015. godine bio deo pilot projekta vakcinacije protiv HPV virusa, koji može biti uzrok raka grlića materice, ali i maligniteta na drugim lokacijama. Dečaci i devojčice uzrasta od 9 do 19 godine imali su priliku i da se, počev od juna meseca prošle godine, vakcinišu u Kikindi:

Prevencija štiti od malignih bolesti, ali i od benignih tumora. Kikindski Dom zdravlja dobio je 464 doze, a prvu dozu primila su 153 deteta, od kojih je 30 dečaka. Drugu dozu primilo je njih 75 u uzrastu od 9 do 14 godina, a preko 15 godina njih 78. Kod nas vakcinacija ide zadovoljavajućim tempom, a ovom prilikom bih pozvala roditelje čija su deca primila prvu dozu, a prošlo je više od šest meseci, da dovedu dete na drugu dozu vakcine.

Kada je u pitanju epidemija koronavirusa, trenutno u našem gradu ima 120 aktivnih slučajeva, a registruje se i blaži porast broja obolelih:

Očekujemo dolazak novog soja kraken, a pik tog talasa očekujemo u februaru. Na dnevnom nivou u okrugu se registruje između 20 i 30 novih slučajeva, a u Kikindi taj broj je već dve nedelje stalno dvocifren. Preporučuje se hroničnim bolesnicima da nose maske u zatvorenom prostoru gde ima više ljudi, a kao prevencija se savetuje i vakcinacija. Sada je dostupna i bivalentna vakcina za buster dozu, koju je primilo 30 naših sugrađana. Do sada je koronu preležalo oko 20 000 Kikinđana, a poptuno je vakcinisano oko 62 procenta, što je dosta veći obuhvat u odnosu na druge gradove. 

error: Content is protected !!