Pokrajinska sekretarka Dragana Milošević: „Kikinda prepoznaje veliki značaj kulture i mnogo ulaže u nju“

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, bila je danas u radnoj poseti našem gradu, gde je sa predstavnicima lokalne samouprave i pokrajinskom poslanicom Stanislavom Hranjak razgovarala o budućoj saradnji sa kikindskim ustanovama kulture. Nakon sastanka, Milošević je posetila Narodni muzej, kao i Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle“. 

Pokrajinska sekretarka za kulturu javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević rekla je da su predstavnici grada i ustanova u Kikindi pokazali snažnu volju i ambiciju, kada su u pitanju tradicija i kultura. U prethodnom mandatu aktuelne Pokrajinske vlade, kroz različite vrste finansiranja, pomogli smo ustanove čiji je osnivač Grad Kikinda, ali i udruženja i nevladin sektor, ukupnim iznosom od oko 35 miliona dinara, istakla je Milošević: 

Na današnjem sastanku smo razgovarali o snažnijoj saradnji, kada je u pitanju razvoj institucija i budućnost kulture u Kikindi. ADZNM „Gusle“ je jedno od najstarijih društava i služi na ponos svih nas. Razmatramo inicijativu koja je potekla od grada, da „Gusle“ pređu u osnivački status Pokrajine i da na taj način pokažemo da su istorija, kultura i tradicija naše stalno opredeljenje. Budžet Sekretarijata je za ovu godinu udvostručen, što će doprineti značajnijoj podršci svim lokalnim samoupravama u Vojvodini  -rekla je Milošević. 

Gradonačelnik Nikola Lukač sitakao je da je kultura izuzetno značajna delatnost u našem gradu: 

Siguran sam da ćemo, uz pomoć pokrajine i države, zajednički uspeti da rad ustanova kulture u našem gradu podignemo na viši nivo. I u ovoj godini očekujemo dobru saradnju sa Vladom Vojvodine i realizaciju projekata na njihovim konkursima – rekao je Lukač. 

Stanislava Hrnjak, pokrajinska poslanica, istakla je da su „Gusle“ jedno od najstarijih društva u Srbiji, i kao takvo od posebnog značaja za našu lokalnu samoupravu:

Značaj „Gusala“ prepoznali su i Ministarstvo kulture i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Važno je da ono što čini njihov programski deo rada bude na još višem nivou, jer oni to kvalitetom i kapacitetom mogu i zaslužuju. Kada je u pitanju kultura, Kikinda može da se pohvali rezultatima i nečim što drugi gradovi nemaju. Muzej „Tera“ je jedinstven u ovom delu sveta, kao i Suvača i mamutica Kika u našem Muzeju, a na nama je da budućim pokolenjima ostavimo potencijal koji će dalje oni razvijati i kojim će se ponositi – rekla je Hrnjak. 

 

error: Content is protected !!