Dušan Jarić prvi doplivao do časnog krsta na Starom jezeru

Na Starom jezeru u Kikindi, do časnog krsta najbrže je doplivao naš sugrađanin Dušan Jarić. Plivanje za bogojavljenski krst u Kikindi ove godine okupilo je 26 učesnika. Događaj su organizovali Ronilački klub „Orka“ i Pravoslavna crkvena opština, uz podršku Grada Kikinde. 

Danas  je za časni krst na Starom jezeru plivalo 26 učesnika, a najbrži je bio dvadesetpetogodišnji Kikinđanin Dušan Jarić, koji je završio Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, gde je trenutno na master studijama:

Ovo mi je treći put da učestvujem, plivao sam kada je prvi put organizovano u našem gradu, kao i u Zemunu, dok sam studirao. Danas je veliki praznik koji veoma poštujem i prelep je osećaj učestvovati, a to ko je pobednik nije toliko važno. Nisam se posebno pripremao za ovo, ali verujem mi je mnogo pomoglo to što sam godinama trenirao vaterpolo – rekoa je Jarić. 

Prema rečima Stojana Bogosavljeva iz Ronilačkog kluba Orka, koji je takođe plivao za časni krst, ove godine plivalo je 26 učesnika: 

Prvi put nisam morao da razbijam led, tako da sam i ja mogao da učestvujem. Drago mi je što svake godine ima više od 20 učesnika, a imali smo ovoga puta i dve prijavljene dame -rekao je Bogosavljev. 

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Nikola Lukač, koji je čestitao svim učesnicima, koji na ovaj način čuvaju tradiciju pravoslavlja:

Veliko mi je zadovoljstvo što i u Kozarcima i u Kikindi negujemo tradiciju plivanja za časni krst. Čestitam pobednicima, a najvažnije od svega je da čuvamo ovu tradiciju i da zajedno provedemo ovaj veliki praznik -rekao je Lukač. 

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“. U pitanju je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Crkve koje poštuju julijanksi kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara. 

error: Content is protected !!