Nikola Jugin u emisiji „Ami vas pita“ o Javnom pozivu za sprovođenje mera energetske efikasnosti

Nikola Jugin, energetski menadžer u Gradskoj upravi bio je gost današnje emisije „Ami vas pita“, u kojoj je govorio o Javnom pozivu za učešće u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima na teritoriji našeg grada. 

Kikinda je jedan od 67 gradova i opština koji su sklopili ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike za početak realizacije projekta zamene stolarija, u cilju povećanja energetske efikasnosti. Program se odnosi na stambene zgrade, porodične kuće i stanove, a sprovode ga jedinice lokalne samouprave:

Javni poziv za privredne subjekte odnosno izvođače radova je raspisan i traje do 23. jula. Ovlašćene firme sklopiće ugovor sa Gradskom upravom i one će jedine moći da izvode te radove. Građani ne treba da žure i traže predračune od bilo koga, jer predračun mora biti noviji od datuma rapsisivanja javnog poziva. Za fizička lica bi Javni poziv trebalo da bude raspisan početkom ili sredinom avgusta – rekao je Jugin. 

Jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo energetike subvencionisaće sa oko 460 miliona dinara projekte energetske sanacije stambenih objekata. Opštine i gradovi izdvojiće 235, a Ministarstvo 224 miliona dinara. U ovom pilot projektu, objašnjava naš sagovornik, lokalna samouprava će uključiti tri mere energetske efikasnosti:

Prva, na kojoj je i akcenat, je zamena stolarije, prozora i vrata. Osim ove, uključene su i mere ugradnje solarnih panela za zagrevanje vode i ugradnja toplotnih pumpi – objašnjava Jugin. 

Osnovni uslov prilikom konkurisanja za sredstva je da je objekat legalan, a osim toga potreban je dokaz o vlasništvu, kao i dokaz o broju članova domaćinstva, popunjavanjem određenog formulara. Uz to, prilažu se i kopija lične karte, prijavni obrazac, koji će biti objavljen na sajtu Grada, kao i predračun sa jednom od ovlašćenih firmi koju građani odaberu. 

Jugin ističe da je veoma važna svest ljudi o racionalnom korišćenju energije u domaćnistvu:

Važno je da znamo da koristimo energiju na pravi način. Treba krenuti od osnovnih stvari, a to su upravo ugradnja energetski efikasnih prozora i vrata i izolacija kuće. Tu su uštede i 20 do 30 posto. Iz tog razloga se i sprovode ove mere. 

Sve informacije vezane za ovaj javni poziv građani mogu da prate na Sajtu Grada Kikinde, gde se redovno objavljuju sve vesti i pozivi. Informacije se postavljaju i na oglasnoj tabli ispred Uslužnog centra Gradske uprave:

Grad Kikinda je u ovom pilot projektu izdvojio dva miliona dinara, koliko iznosi i udeo Ministarstva rudarstva i energetike. S obzirom na to da drugu polovinu troškova plaćaju građani, ukupna vrednost ovog projekta je 8 miliona dinara. Verujem da ćemo u narednim godinama izdovjiti mnogo više u ove namene i da će još više mera biti uključeno u energetsku efikasnost, poput izolacije kuće ili zamene grejnog tela – objašnjava Jugin

Prvi radovi bi, prema rečima našeg sagovornika, trebalo da započnu sredinom septembra, odnosno nakon završetka javnog poziva za građane i objavljivanja konačne rang liste građana koji su dobili sredstva:

Bitno je naglasiti da građani firmama uplaćuju 50 posto od iznosa predračuna. Nakon izvođenja radova, lokalna samouprava refundira firmama ostatak sredstava. Obaveza građana je da uplate samo svoj deo. Vlada zaista veliko interesovanje, a okvirno bi trebalo oko 50 domaćinstava da dobije sredstva – rekao je Jugin. 

 

 

 

 

 

Projekat „Ami vas pita“ realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2021. godini. 

 

 

error: Content is protected !!