INFO Servis

Otvoreni prvi “Turistički susreti“ u Kikindi: Naš grad ugostio predstavnike turističkih organizacija Vojvodine

U Kikindi se održavaju prvi “Turistički susreti“, predstavnika turističkih organizacija gradova Vojvodine. Biće to lepa prilika da se turistički radnici šest vojvođanskih gradova upoznaju bolje sa našom sredinom, turističkim potencijalima severnog Banata i bogatom kulturnom, sportskom i gastronomskom ponudom.

Programom je planirano da gosti obiđu Narodni muzej, da pogledaju film o mamutici Kiki, da se upoznaju sa pričom o sovama ušarama, kao i da prošetaju jednom od najlepših ulica na svetu, odnosno generala Drapšina. Predviđeno je da se poseti Mokrin, most Devet grla, Letkov salaš, ali i Mokrin house. Gosti će posetiti muzej “Terra“, kao i Simpozijum, potom Suvaču, a onda se ide za Banatsko Veliko Selo, kako bi se posetila Zavičajna kuća, jezero Laguna, i Pravoslavna crkva u Novim Kozarcima. Takođe, planiran je obilazak ruskoselske etno kuće Torontal:

-Uvek je zadovoljstvo biti prvi u nečemu. Grad Kikinda je prepoznatljiv kao dobar domaćin, a naravno da je inicjativa na predlog Nataše Pavlović, direktorke Turističke organizacije Vojvodine prihvaćena da budemo prvi grad koji će okupiti turističke radnike. Sve se odvija pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Normalno je da mi prihvatimo da budemo domaćini ovih prvih susreta, trudimo se da sve one najlepše stvari našeg divnog grada svima predstavimo. Pokazaćemo naše gurmanluke, sve ono što potencijal našeg grada može da ponudi, kako ljudima iz okruženja, tako i inostranstva, a sve kako bi promovisali prave vrednosti u jednoj multikulturalnoj sredini. Sve one lepote od ludaja, mamuta, Starog jezera, Suvače, najlepše ulice, predstavićemo našim gostima koji su došli u Kikindu. Nastavićemo saradnju i širićemo promociju, kako Kikinde, tako i cele Vojvodine – istakao je gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač,

Kako bi sve počelo na najbolji način, gosti su dočekani banatskom večerom koju su pripremile članice nekoliko udruženja žena sa teritorije Kikinde.

-Videli smo da, koliko god turizam bio rastuća grana, lako je podložan promenama, pa tako može da bude oštećen. Moram da kažem da ono na šta smo mi ponosni kada se radi o turizmu u Vojvodini, jeste to što je uspeo da se izbori sa pandemijom korona virusa. Veoma mi je drago što smo ponovo u Kikindi, što vidim da najmlađa Turistička organizacija u Vojvodini radi jako dobro. Sve ono što je nama pomoglo da na najbolji način prebrodimo krizu jeste upravo kikindska turistička organizacija koja nas je sve vreme gurala napred. Kikinađni su se prvi odvažili da organizuju susrete, tako da ćemo na najbolji načn predstaviti celokupnu ponudu Vojvodine. Ovi prvi susreti će doprineti unapređenju razvoja turizma, pošto su Kikinđani pripremili veoma lep i bogat program. Ceo program biće uvršten u naše promo ture, a naći će se i na našim društvenim mrežama, jer digitalni marketing podjednako promoviše svih 45 gradova i opština u Vojvodini – istakla je Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine.

U prvih pet meseci u ovoj godini u Vojvodini je zabeležen porast u dolaženju turista za oko 44 procenta, dok su noćenja porasla oko 48 odsto:

Mi smo do sada uložili oko 100 miliona dinara u podizanje infrastrukture na teritoriji Vojvodine i to očigledno daje dobre rezultate jer mi danas ne možemo da govorimo o ozbiljnom turizmu ako nemamo ozbiljne kapacitete. Plan je da i u sledećoj raspodeli sredstava uložimo dosta novca u razvoj turističkih potencijala, kako bi na taj način konkurisali zemljama koja imaju mora. Mi se moramo boriti kako se granice otvaraju sa zemljama koje su tradicionalneo turističke i u koje naši ljudi često odlaze. Zato jedna od ideja jesu vikendi u Vojvodini, kojim bi popunili kapacitete, a planiramo i da promovišemo tradicionalni vojvođanski ručak jer je to nešto što može da privuče dosta gostiju i da iskoristimo ekspanziju gastro turizma. Imamo preko 80 registrovanih vinarija na Fruškoj gori. Ideja je da napravimo raznolikost ponude na teritoriji cele Vojvodine kako bi privukli što veći broj gostiju. Takođe, poseban akcenat stavićemo na biciklističke ture i na lovni turizam namenjen isključivo strancima – dodao je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Planirano je da se “Tustički susreti“ održe još u osam vojvođanskih gradova.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!