Rešen problem sa promajom na Pijaci

Pre par meseci, prodavci na rekonstruisanoj gradskoj pijaci ukazali su na problem sa promajom, koja se javlja u hladnijem periodu. Prvo je saniran deo koji se odnosi na prilaz ka parkingu, a nedavno su zatvorena i sva tri ulaza, kaže za naš radio v.d. direktora JP „Kikinda“, Čedo Gvero:

Probali smo sa zatvaranjem krova da rešimo problem, ali nismo uspeli, tako da smo zatvorili sva tri ulaza, na predlog inženjera. Preostalo je da se klizna vrata povežu na struju, a s obzirom na to da ovo nije bilo predviđeno inicijalnim projektom, imamo dodatne radove. U narednih nekoliko dana vrata će funkcionisati. Sredstva su izdvojena iz tekućeg poslovanja JP „Kikinda“, a trenutno imamo i izvođače radova za neke stvari koje nisu bile urađene na najkvalitetniji način. radimo dinamikom i tempom koliko nam mogućnosti dozvoljavaju. 

Paralelno sa izgradnjom Fabrike vode u našem gradu, u toku su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže. U pitanju je zamena cevovoda starog preko 40 godina, na kojem su bili česti kvarovi i javljalo se zamućenje vode. Radi se 470 metara voda, od fabrike vode do Ulice Marka Miljanova, a sredstva su obezbeđena u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu:

Ovi radovi su jako važni za dalje vodosnabdevanje i puštanje Fabrike vode u rad. U planu je da se u januaru završe svi grubi građevinski radovi, a stiglo je i dosta opreme što se tiče same tehnologije. Grad je od Fonda za kapitalna ulganja dobio sredstva u iznosu od preko 200 miliona dinara, koja će biti uložena u zamenu dotrajalih cevi, a radovi će biti realizovani naredne i 2024. godine. Ono što je veoma bitno za samo postrojenje je i ispiranje samog sistema, koje ćemo sprovesti u avgustu, u piku sezone potrošnje vode. Cilj je da u probnom i finalnom puštanju u rad Fabrike vode imamo sistem spreman za upotrebu. 

Kada su u pitanju planovi JP „Kikinda“ za naredni period, Gvero kaže da je programom subvencija za narednu godinu, u saradnji sa lokalnom samoupravom dogovoren iznos od 146 miliona i 700 hiljada dinara:

Najveći deo sredstava, oko 70 miliona biće utrošeno za izgradnju saobraćajnica, pešačkih staza i trotoara. Ostale stvari su vezane za tekuće održavanje horizontalne i vertikalne signalizacije, zimske službe, održavanje bankina, semafora i drugo. Ono što je novo, je subvencija za održavanje zelenila. Naredne godine ćemo se prvi put baviti zalivanjem, a cilj nam je da ono što posadimo da i na najbolji način to sačuvamo– rekao je Gvero. 

error: Content is protected !!