Miroslava Narančić o sadnji i obeležavanju ekoloških datuma

Nadležni Sekretarijat svake godine nastoji da, kroz obeležavanje ekoloških datuma različitim aktivnostima i manifestacijama, na što zanimljiviji način, uključi sve ciljne grupe u edukaciju iz oblasti zaštite životne sredine. Sekretarka gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Miroslava Narančić podseća da je ove sedmice obeležen Svetski dan energetske efikasnosti, a u narednom periodu predstoji niz aktivnosti kojim će biti obeleženo ukupno oko dvadeset datuma:

Veliki odziv na konkursu za izradu vetrenjača od recikliranog materijala, povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, nas je sve veoma iznenadilo. Deca su se upoznala sa jednim od vidova obnovljivih izvora energije i to im je bilo veoma zanimljivo. Već naredne srede, 22. marta, obeležićemo Svetski dan voda u OŠ „Jovan Popović“, a globalna tema ove godine su sanitarne i otpadne vode. Dan pre toga, 21. marta je Svetski dan šuma, koji ćemo obeležiti u petak, sa Predškolskom ustanovom, sadićemo u parku Vrtića „Kolibri“, a u saradnji sa JP „Kikinda“ ćemo pošumiti parcelu u blizini Simićevog salaša – kaže Narančić. 

Kada je u pitanju planiarana sadnja, koja je počela u novembru mesecu, naša sagovornica napominje da je urađeno već preko 90 posto:

Posađeno je oko 18 000 sadnica, od kojih je 15 000 posađano na površinama namenjenim pošumljavanju u Sajanu, Mokrinu i Banatskom Velikom Selu, a sadnju ćemo završiti u gradskom građevinskom rejonu, ostalo je još nekoliko lokacija u gradu, kao i u Ruskom Selu. Do kraja meseca trebalo bi da završimo ono što smo planirali. U periodu pre sadnje, vršili smo i popunu već postojećih vetrozaštitnih pojaseva. 

error: Content is protected !!