U Biblioteci otvorena izložba „Sloboda i ljubav“ posvećena Petefi Šandoru

Večeras je u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ otvorena izložba pod nazivom „Sloboda i ljubav“, povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Petefi Šandora, revolucionara i jednog od najistaknutijih mađarskih romanitčarskih pesnika 19. veka. 

Petefi Šandor je bio jedan od najznačajnijih lirskih pesnika Mađarske. Takođe, bio je i istaknuta ličnost Mađarske revolucije 1848. godine, jedan od simbola težnje ovog naroda ka slobodi, a poginuo je boreći se za samostalnost Mađarske:

Petefi Šandor je bio značajna ličnost mađarske, ali i svetske, književnosti i istorije. Za ovu izložbu smo se opredelili zbog neraskidive veze između Mađara i našeg naroda na ovim prostorima, a podorica Petefi ima srpske korene. Izložba obuhvata pesme, kritike drugih književnika i slike nastale na osnovu pesničkih radova Petefi Šandora – objašnjava Kristina Ember iz Narodne biblioteke „Jovan Popović“, jedan od autora izložbe. 

I u Kikindi i u okolnim selima postoje ulice koje nose ime Petefi Šandora. On se obrađuje u školama i na srpskom i na mađarskom jeziku, ali smo smatrale da će ova izložba dati novu dimenziju i pogled na njegova dela, kaže Dunja Brkin Trifunović, urednica kulturnog programa Biblioteke i jedan od autora izložbe: 

Izložba nosi naziv „Sloboda i ljubav“, po istoimenoj pesmi Petefi Šandora u kojoj se vidi šta on sve želi da žrtvuje za slobodu. On kaže da želi ljubav, ali ako je potrebno da je žrtvuje radi slobode, to će i učiniti – rekla je Brkin Trifunović. 

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Valentina Mickovski, članica GV zadužena za kulturu i obrazovanje:

Petefi Šandor je bio veliki pesnik i revolucionar. Kikindska Biblioteka nam je pripremila lep i svečan program, kako i dolikuje ličnosti koja je ostavila veliki trag u književnosti, ali i kada je u pitanju srpsko-mađarska veza -rekla je Mickovski. 

error: Content is protected !!