Miroslava Krnić u „Ami vas pita“ o uređenju javnih i zelenih površina i sakupljanju kabastog otpada

Akcija generalnog čišćenja i uređenja javnih i zelenih površina, šire zone centra grada počela je juče, a obuhvatila je deo Svetosavske ulice, Gradski trg do kružnog toka i ugla ulica Semlačka, Čanadska i Kralja Petra I, stambene blokove G4, G5, kao i prostor oko Pijace, od parkinga u Dositejevoj ulici do devetospratnice, i stambeni blok u Hajduk Veljkovoj ulici. O uređenju i održavanju javnih i zelenih površina, kao i akciji sakupljanja kabastog otpada razgovarali smo sa Miroslavom Krnić, sekretarkom Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, koja je bila gost današnje emisije „Ami vas pita“:

Počeli smo sa najfrekventnijom zonom našeg grada, koja obuhvata deo od Lidla pa do kružnog toka u Semlačkoj ulici. To je šira zona Trga, koja obuhvata i deo kod Pijace. Na terenu je 12 ljudi, koji obavljaju čišćenje, košenje i uređenje tog poteza. nakon toga, planirali smo uređenje ostalih stambenih blokova u Kikindi – objašnjava Krnić. 

S obzirom na ekstremno visoke temperature, ali i kišne periode, neophodni su dodatna nega, prihrana i zaštita biljaka, napominje naša sagovornica:

Trenutno se obavlja orezivanje u Mikronaselju. Tokom cele godine sprovode se različite aktivnosti koje se odnose na uređenje grada, a koje zavise od perioda vegetacije, vremenskih prilika i drugih spoljašnjih faktora. Iz tog razloga je važan i uticaj čoveka, koji mora da neguje i čuva životnu sredinu. 

Krnić ističe da se u dve sezone cveća posadi oko 55 hiljada cvetnica na Gradskom trgu i na Starom jezeru, zatim 10 cvetnih piramida i oko 800 visećih cvetnica, duž Svetosavske ulice, Trga, duž Karađorđeve ulice i na Starom jezeru. 

Osim čišćenja i uređenja zelenih i javnih površina, počelo je i dugoočekivano sakupljanje kabastog otpada. U okviru ove akcije, sakupi se preko 1 000 tona otpada, zbog čega je ona veoma značajna. Kontejneri za krupan otpad trenutno se nalaze u Mokrinu, nakon čega će akcija biti organizovana i u ostalim selima i gradskoj zoni:

Akcije odlaganja kabastog otpada započeli smo pre tri godine. Zbog epidemije smo prošle godine morali da prekinemo ovu akciju, ali smo je sada ponovo započeli, na zahtev naših sugrađana. Na taj način omogućavamo našim sugrađanima da se oslobode kabastog otpada. Vrlo često takav otpad može da se nađe na nekim neprimerenim mestima, a zahvaljujući ovoj akciji građani mogu da nakon spremanja svojih domova, podruma i tavana na adekvatan i pravilan način odlože otpad. 

Uskoro, sredinom avgusta, počinje period cvetanja ambrozije, invazivnog korova, koja je jedna od najopasnijih alergenih biljaka:

Grad se trudi da svake godine košenjem, odnosno mehaničkim unštavanjem, spreči da amborzija cveta, a samim tim i da polen negativno utiče na zdravlje ljudi. S obzirom na to da ona počinje da cveta polovinom avgusta, naredne nedelje započećemo košenje i nastojaćemo da obuhvatimo što veće površine, u gradskom građevinskom rejonu. To su lepeze raskrsnica i delovi grada koji su manje frekventni, gde ambrozija raste. Napomenula bih da su svi u obavezi da uništavaju ambroziju, kako vlasnici, tako korisnici obradoivih poljoprivrednih površina, kao i korisnici i upravljači puteva, kanala i vodotokova. Kada bismo svi ozbiljno pristupili uništavanju ambrozije, ne bi ona bila toliko rasprostranjena. Njen polen se raznosi na zaista velike razdaljine, tako da čitav region treba da prione na mehaničko i hemijsko tretiranje – kazala je Krnić. 

Projekat „Ami vas pita“ realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2021. godini. 

 

error: Content is protected !!