Javni poziv za subvencionisanje nabavke solarnih panela otvoren do 29. decembra

Lokalna samouprava po prvi put raspisala je Javni poziv za građane za subvencionisanje nabavke i ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe u domaćinstvima. Grad je u tu svrhu, zajedno sa Ministarstvom za rudarstvo i energetiku, opredelio sredstva u iznosu od milion i po dinara, a maksimalna subvencija po domaćinstvu iznosi 420.000 dinara, kaže za naš radio Nikola Jugin, energetski menadžer Gradske uprave:

U pitanju je pilot projekat, koji se odnosi na obnovljive izvore energije i nadam se da će se taj trend nastaviti i u narednim godinama. Pravo učešća imaju domaćinstva na teritoriji Grada Kikinde, koja imaju legalizovane kuće. Sve neophodne informacije građani mogu dobiti u kancelariji broj 56 ili ako pozovu 410 219. Sugrađani mogu uzeti predmer i predračun radova isključivo od firmi koje su prošle na Javnom pozivu za privredne subjekte – rekao je Jugin. 

Naš sagovornik ističe da Kikinda ima dosta potencijala kada su u pitanju obnovljivi izvori energije:

Naša sredina ima ogroman potencijal što se tiče obnovljivih izvora energije, pre svega geotermalne, energije vetra, biomase i ove najpopularnije, koju sada sprovodimo, energije sunca. Nadam se da će narednih godina biti uključene i mere ostalih obnovljivih izvora energije. 

Paralelno sa ovim projektom, realizuje se i program koji obuhvata zamenu stolarije, kotlova i izolacije, za koji su lokalna samouprava i Ministarstvo izdvojili 6 i po miliona dinara: 

Program mera energetske sanacije u domaćinstvima privodimo kraju. Ove nedelje završeni su radovi u poslednjem domaćinstvu i mogu sa ponosom da kažem da su 74 domaćinstva dobila sredstva i ona će dočekati zimu u mnogo boljim i kvalitetnijim uslovima -rekao je Jugin. 

error: Content is protected !!