Grad opredelio više od 15 miliona za mere podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju

Grad Kikinda je, kao i ranijih godina, usvojio program podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja grada. Ove godine, programom je definisano 20 mera, a opredeljena su sredstva u iznosu od 15 miliona i 750 hiljada dinara, za oko pola miliona više nego prošle godine. Ljuban Sredić, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i seoske mesne zajednice, kaže da su mere utvrđene na osnovu iskustva i interesovanja poljoprivrednih gazdinstava iz prethodnih godina:

Uveli smo i novu meru, u pitanju je pošumljavanje poljoprivrednog zemljišta, jer mislimo da je to korisno i potrebno našem području, s obzirom na mali procenat šumovitosti. Smatramo da su sve mere korisne i da mogu dosta pomoći malim i srednjim gazdinstvima, koji su nam ciljna grupa. Najpopularnije mere su nabavka opreme za pčelarstvo i novih pčelinjih društava, jer se sve veći broj građana opredeljuje za ovu granu poljoprivrede. Među merama je i kreditna podrška, u okviru koje grad snosi troškove kamate i obrade, za kredite od 100 do 500 hiljada dinara – objašnjava Sredić. 

Među merama koje izazivaju veliko ineteresovanje je i nabavka mašina i opreme za navodnjavanje, gde spadaju bušenje bunara i nabavka pumpi i creva. Mera koja je stalno u programu je i regres troškova za neškodljivo uklanjanje životinja, a tu je i podrška tradicionalnim, starim zanatima:

Stepen podrške za sve mere kreće se od 30 do 100 posto. Jedna od interesantnijih mera je i podrška mladima koji žive u ruralnim područjima, koji imaju prebivalište u jednom od 9 sela na teritoriji Kikinde. Tu imamo i najveći pojedinačni iznos koji se može ostavriti, a to je 200 hiljada dinara. Uslov je da je u pitanju mlada osoba starosti do 40 godina i da ima do 10 hektara zemljišta. 

Program traje do kraja godine, odnosno do utroška sredstava. Međutim, kako kaže naš sagovornik, biće napravljen presek stanja u toku godine, kako bi se videlo da li ima nekih mera gde je više zahteva nego opredeljenih sredstava, odnosno da li ima mera gde nije veliko inetresovanje, kako bi se sredstva preusmerila:

Sve informacije se mogu dobiti u Skeretarijatu za zaštitu sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, u Uslužnom centru i na sajtu Grada Kikinde. Način ostvarivanja subvencija je vrlo jednostavan, a postoje neki opšti i posebni uslovi, u zavisnosti od mera. Opšti uslovi su da je gazdinstvo registrovano, da je u aktivnom statusu, da nosilac gazdinstva ima prebivalište na teritoriji Kikinde i da je izmirio poreske obaveze – kaže Sredić. 

 

error: Content is protected !!