Otkriven i osveštan spomenik poginulim borcima Mokrina u ratovima devedesetih

Danas je u centru Mokrina upriličeno svečano otkrivanje i osveštenje spomen obeležja posvećenog trojici poginulih boraca Mokrina, od 1991. do 1993. godine. Spomenik je podignut u znak sećanja na Dragana Perišića, Ljubomira Reljina i Milana Kebića. 

Udruženje „Srpski ratni veterani Kikinde“, zajedno sa mesnim odborom u Mokrinu, porodicama poginulih, Savetom mesne zajednice i lokalnom samoupravom, uspelo je da privede kraju višegodišnji proces podizanja spomenika poginulim borcima u ovom selu:

Cilj našeg udruženja je da otrgnemo od zaborava žrtve i sačuvamo sećanje na poginule sugrađane, u ovom slučaju žitelje Mokrina. Autor spomenika je vajar Milan Ramaji iz Mokrina – rekao je Vladimir Radojčić, iz Udruženja „Srpskih ratnih veterana“. 

Goran Ristić, potpredsednik Saveta mesne zajednice Mokrin, kaže da je podizanje ovog spomenika izuzetno važno za ovo selo:

Ovo je izuzetno značajno za Mokrin, jer mi ni nakon trideset godina ne dozvoljavamo da se zaborave ova tri naša dobrovoljca. Dosad je postojala samo spomen ploča, a danas smo otkrili i spomenik posvećen poginulim borcima u ratovima devedesetih – rekao je Ristić. 

Događaju je prisustvovao i Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada, koji je istakao da će lokalna samouprava uvek podržati inicijative mesnih zajednica i boračkih organizacija, kako bi se sačuvalo sećanje na borce koji su dali svoje živote:

Ovo je jedan veliki dan, za boračka udruženja i sve Mokrinčane, a posebno za porodice poginulih. Grad je ovu inicijativu podržao finansijski, ali i u smislu da je ovaj spomenik nešto što mora i treba da bude tu i da se njegovo otrkivanje obeleži na pravi način. Trudimo se da na najviši nivo podignemo kulturu sećanja na sve heroje koji su dali živote za otadžbinu, jer su ti ljudi to zaista zaslužili -rekao je Bogdan. 

error: Content is protected !!