Đaci i profesori Tehničke škole snimili kratak film „Prevencija samoubistva kod mladih“

Članovi učeničkog parlamenta Tehničke škole, zajedno sa profesorom sociologije Draganom Odžićem i školskim psihologom Radojkom Francuski, snimili su film pod nazivom „Prevencija samoubistva kod mladih“, kako bi podigli svest o značaju mentalnog zdravlja i o tome da se suicid može sprečiti. Cilj je takođe bio i da se pokaže saosećanje i briga za sve kojima je podrška potrebna.

Film će biti dostupan na sajtu Tehničke škole, u cilju vršnjačke edukacije, a biće korišćen i kao nastavno sredstvo na časovima građanskog vaspitanja:

Napravićemo nekoliko oglednih časova i koristiti ovaj film kao nastavno sredstvo. Priča o suicidu ne sme da bude tabu tema. Najvažnije je da se reaguje u periodu između trenutka kada neko pomisli na samoubistvo i pre nego što to i učini. Neki znaci uvek postoje, samo ih je važno prepoznati – poručio je na tribini nakon projekcije filma Dragan Odžić, profesor sociologije. 

Ideja se rodila sa željom da se mladi upoznaju sa ovom važnom i teškom temom, o kojoj se ne priča dovoljno, kaže školski psiholog Radojka Francuski:

Često se bavimo ovom temom kada je već prekasno. Želeli smo da uključimo mlade, informišemo ih na tu temu, kako bi oni bili snažna karika koja može da pomogne u ovoj tematici. Poražavajuća statistika govori da u Srbiji godišnje 66 mladih osoba, starosti do 24 godine, izvrši samoubistvo, dok je broj pokušaja samoubistva i slučajeva samopovređivanja oko 100 puta veći – napomenula je Francuski. 

 

U kreiranju filma „Prevencija samoubistva kod mladih“ učestvovala je i maturantkinja Anja Kovačev:

Moji vršnjaci i ja smo se vrlo rado odazvali pozivu da učestvujemo u pravljenju ovog filma, kako bismo pomogli mladima. Najveći problem koji smo prepoznali je mentalno zdravlje, od toga sve potiče, a prevencija je najvažnija – kaže Anja Kovačev. 

Projekciji filma „Prevencija samoubistva kod mladih“ u Tehničkoj školi prisustvovao je i gradonačelnik Nikola Lukač, koji je pohvalio inicijativu učenika i profesora Tehničke škole, što su prepoznali ovu važnu temu i podstakli na razgovor o njoj:

Učenici su prepoznali ovaj značajan problem, što nam govori da su zreliji nego što mi stariji možda mislimo da jesu. Pohvalio bih i ideju da film bude sastavni deo predmeta građansko vaspitanje, kako bi vršnajcima ukazali na ovaj problem i značaj mentalnog zdravlja, i kako bi se otvoreno razgovaralo o svemu što ih muči i tišti -rekao je Lukač. 

error: Content is protected !!