Gordana Rackov o udžbeniku „Digitalni svet“ i važnim projektima OŠ „Sveti Sava“

Gošća današnje emisije „Zato što volim Kikindu“ bila je Gordana Rackov, direktorica Osnovne škole „Sveti Sava“, sa kojom smo razgovarali o udžbeniku „Digitalni svet“ čiji je ona jedan od autora, o predstavljanju projekta „Hotel kod Save za pčele, bube i mrave“ u Šibeniku, kao i o Erzamus plus projektu u kojem učestvuje ova obrazovna ustanova. 

Gordana Rackov, direktorica Osnovne škole „Sveti Sava“ i njen kolega, nastavnik Arpad Pastor, kreirali su udžbenik o digitalnom svetu, koji je namenjen učenicima trećih razreda osnovnih škola. Udžbenik „Digitalni svet 3″ odobren je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Digitalni svet je novi obavezan predmet u školama, koji učenici pohađaju treću godinu zaredom:

Kada smo napisali prvi udžbenik „Digitalni svet 1“, dobili smo nagradu „Najbolji evropski udžbenik“ na Sajmu knjiga u Frankfurtu. To nam je bio pokazatelj da smo uradili nešto dobro i dalo nam je vetar u leđa da nastavimo da radimo na taj način – kaže Rackov i objašnjava da su teme za sva tri razreda iste:

U pitanju su teme: digitalno društvo, bezbedno korišćenje digitalnih uređaja i algoritamski način razmišljanja. U prvom razredu se deca upoznaju sa digitalnim uređajima i na koji način mogu da ih koriste, pa se postepeno i sukcesivno uvode nove teme, proširuju i detaljnije obrađuju. U njanovijem, trećem delu, došli smo do toga da deca koriste programe za crtanje i pisanje, a uče i o pretraživanju interneta. 

Prošle sedmice je projekat Osnovne škole „Sveti Sava“ pod nazivom „Hotel kod Save za pčele, bube i mrave“, koji su osmislili nastavnici Danilo Borovnica i Miroslav Grujić, predstavljen u Šibeniku međunarodnoj naučnoj konferenciji tako da je i evropska naučna javnost mogla da se upozna sa radom ove kikindske obrazovne ustanove:

Nastavnici Danilo Borovnica i Miroslav Grujić, zajedno sa učiteljicama Sanjom Jakšić i Ljiljanom Jolić, kao i sa kolegama Majom Duvnjak i Arpadom Pastorom su realizovali ovaj projekat, u okviru kojeg su radili istraživanja tokom mesec dana i pritom bili koordinatori učenicima. Došli su na ideju da se u dvorištu napravi prostor koji će biti zanimljiv insektima, a koji će istovremeno i ulepšati i oplemeniti taj deo naše škole. Ovaj projekat je pobedio na takmičenju u Srbiji, tako da smo sada imali priliku da ga predstavimo na velikoj međunarodnoj konferenciji u Hrvatskoj. 

Osnovna škola „Sveti Sava“ već dve godine realizuje Erazmus plus projekat pod nazivom „Izmeri me“, u kojem učestvuju nastavnici i učenici iz šest zemalja: Srbije, Hrvatske, Rumunije, Španije, Mađarske i Turske. Dosad su realizovana četiri putovanja, tako da su do kraja ove školske godine preostale još Hrvatska i Turska: 

U martu smo mi bili domaćini, tako da smo ugostili učenike i nastavnike iz zemalja koje učestvuju. Koristi se prilika da učenici zajedno sa nastavnicima obiđu gradove i sve znamenitosti, tako da smo mi realizovali i ekskurzije do Miloševa i Beograda. Učesnicima je maskimalno osmišljen dan, tako da uvek na kraju ponesu jako lepe uspomene i iskustvo. 

error: Content is protected !!