Održana Smotra stvaralaštva slepih i slabovidih umetnika

Savez slepih Srbije i Organizacija slepih „Severni Banat“ Kikinda, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva kulture i informisanja i Grada Кikinde, organizovali su danas u Narodnom pozorištu 23. Smotru stvaralaštva slepih i slabovidih umetnika Srbije. Cilj skupa je afirmisanje stvaralaštva, kulturno-umetničkih dostignuća i sposobnosti slepih i slabovidih osoba. 

U sklopu ovog događaja, u foajeu Pozorišta otvorena je i izložba rukotvorina i umetničkih radova:

To što je baš Kikinda odabrana da bude domaćin Smotre stvaralaštva slepih i slabovidih je veoma značajno. Nažalost, slepa i slabovida lica samo na ovakvim manifestacijama imaju priliku da svoje znanje i umeće prikažu javnosti. Lokalna samouprava uvek prepoznaje rad i trud osoba sa invaliditetom, tako da je podržala i ovu manifesatciju – rekao je Zoran Stefanović, član Organizacije „Severni Banat“ i predstavnik u pokrajinskim i republičkim institucijama Saveza slepih Srbije. 

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Nikola Lukač koji je istakao da organizovanje ovakvog događaja mnogo znači za naš grad:

Organizacija slepih i slabovidih „Severni Banat“ ima mnogo članova, a lokalna samouprava im dosta pomaže u radu. Iako se suočavaju sa mnogim poteškoćama, svojom voljom i energijom, i uz pomoć svih nas prevazilaze sve te probleme. Grad Kikinda je dosta toga učinio po tom pitanju i nastojaće i dalje da olakša slepim i slabovidim osoba – rekao je Lukač. 

Savez slepih Srbije postoji od 1946. godine i obuhvata 45 lokalnih organizacija, koje imaju ukupno 12 000 članova. 

error: Content is protected !!