Dalibor Oličkov gost emisije „Ami vas pita“

Gost današnje emisije „Ami vas pita“ bio je Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu Gradske uprave, sa kojim smo razgovarali o Planu razvoja grada, subvencijama, žetvi, dva važna ugovora koje je Grad Kikinda potpisao sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i o ugovoru sa Poljoprivrednom stručnom službom, koji se tiče analize zemljišta. 

U toku je izrada Plana razvoja grada, strateškog dokumenta koji se donosi za period od 2022. do 2028. godine, a za razliku od prethodne strategije, objašnjava Oličkov, ovoga puta je oformljena posebna grupa za poljoprivredu i selo. Za sada su, kaže naš sagovornik, analizirani stanje i brojnost, a na osnovu toga napravljeni su predlozi i smerovi kojima će se voditi u narednom periodu: 

Posebnu pažnju ćemo obratiti na uređenje kanalske mreže, koja ima funkciju odvodnjavanja i navodnjavanja. Trenuto smo u periodu suše, tako da poljoprivreda u narednom periodu neće biti moguća bez navodnjavanja. Takođe, u našim atarima moraće da se uredi i putna mreža, jer postoji mnogo uzurpiranih puteva koji su neprohodni, što poljoprivrednicima povećava troškove kada dolaze do svojih njiva – kaže Oličkov i dodaje da veliki problem na terenu predstavljaju ambalaže od pesticida, koje nakon upotrebe sredstava ostaju na njivama, potrebno im je dugo vremena da se razlože, a veoma su i štetne. 

Posebnu pažnju, ističe Oličkov, treba posvetiti i pošumljavanju, jer je teritorija našeg grada poznata kao jedna od onih sa najmanjim procentom šumovitosti. Osim toga, važno je i udruživanje malih poljoprivrednika u zadruge:

Ministarstvo za brigu o selu ima konkurse koji podstiču osnivanje i funkiconisanje zadruga. Da bi mali poljoprivrednici bili konkurentni na tržištu, moraće da se udruže. 

Kada su u pitanju subvencije, Oličkov ističe da je lokalna samouprava veoma zadovoljna dosadašnjim interesovanjem poljoprivrednika. Do sada su pristigla 194 zahteva, od kojih je samo 9 odbijeno, jer su bili nepotpuni ili neosnovani:

Najveća zainteresovanost vladala je za nabavku novih pčelinjih društava i opremu za pčelarstvo, a tako je bilo i ranijih godina. Nova mera koja se pokazala kao veoma dobra bila je podizanje i opremanje plastenika. Tu je i mera za bušenje bunara i nabavku opreme sistema kap po kap, za koju je preostalo još malo sredstava – rekao je Oličkov i pozvao poljoprivrednike da se obrate Odseku za poljoprivredu kako bi dobili informacije o merama i subvencijama koje ih zanimaju. Takođe, počela je i realizacija mere kreditne podrške. Zahtevi se ove godine predaju u Kredit Agrikol i Vojvođanskoj banci. 

Žetva je u toku, a ono što najviše brine, ističe naš sagovornik, je paljenje biljnih ostataka:

To pričinjava veliku štetu zemljištu, a donosi i veliki rizik od požara. Apelovao bih na poljoprirvednike da nađu neku alternativnu metodu. Moja preporuka je da se informišu o preparatima koji rade na bazi mikroorganizama i razgrađuju žetvene ostatke. Pšenica nema veliku biljnu masu kojoj treba mnogo vremena da se razgradi, tako da bi ti preparati pomogli i smanjili rizike od požara – objašnjava Oličkov. 

Grad Kikinda je nedavno sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo potpisao dva vrlo važna i vredna ugovora:

Prvi se odnosi na uređenje atarskih puteva i za tu namenu dobijeno je 8 miliona dinara. Ukupna vrednost radova je 13 miliona i 200 hiljada dinara. Sredstva će biti uglavnom utrošena za uređenje atarskih puteva u katastarskoj opštini Sajan. Kada je u pitanju drugi ugovor, on je mnogo vredniji i značajan je za kanalsku mrežu, koja nam je vrlo važna. Vrednost ovog ugovora je blizu 43 miliona dinara, a iznos koji Pokrajina ulaže je oko 18 miliona. Uređivaće se kanalska mreža u katastarskim opštinama Iđoš, Mokrin, Kikinda, Veliko Selo i Sajan. 

Grad je potpisao ugovor i sa Poljoprivrednom stručnom službom, o usluzi analize uzorkovanja zemljišta, a lokalna samouprava će finansirati 550 uzoraka:

Poljoprivrednici treba da se obrate Poljoprivrednoj stručnoj službi, a ona će o trošku grada izvršiti uzorkovanje i analizu zemljišta. Smatramo da je ovaj podsticaj veoma važan i da su iza nas vremena kada su se njive đubrile na osnovu toga kako komšija to radi. Prekomernom upotrebom mineralnih đubriva stvaraju se mnogo veći troškovi, a narušava se i struktura zemljišta. Na ovaj način očuvaćemo kvalitet naših oranica – kaže Oličkov. 

 

 

 

Projekat „Ami vas pita“ realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2021. godini. 

error: Content is protected !!