Turbulencije u avionu – Da li ima mesta strahu?

Jedno je sigurno: avionom putuje veliki broj ljudi. Iako podaci konstantno ukazuju na to da je letenje izuzetno sigurno, turbulencije ostaju misterija za mnoge, izazivajući nelagodu ili čak paniku. Ali, razumemo li zapravo turbulencije? I kako se nositi s njima?

turbulencije u avionu strah

U susretu s turbulencijama

Iznenadne promene u vazdušnim strujama, poznate kao turbulencije, mogu uzrokovati da se avion neočekivano pomera. Faktori poput vremenskih uslova, preusmeravanja vazduha preko planina ili čak prolazak drugog aviona mogu ih izazvati.

Razbijanje mita: Zašto nema potrebe za panikom?

Današnji avioni su prava remek-dela inženjeringa i sposobni su podneti izuzetno jake turbulencije. Pored toga, piloti su prošli rigoroznu obuku kako bi se suočili s ovim izazovima. Senzori na avionu često detektuju turbulencije pre nego što se one pojave, pružajući pilotima priliku da se pripreme.

Kako ostati smiren tokom turbulencija?

  1. Pojačajte sigurnost: Uvek držite pojas vezan, bez obzira na svetlosne signale.
  2. Verujte stručnjacima: Poslušajte posadu aviona. Oni znaju šta rade.
  3. Pronađite unutrašnji mir: Duboko disanje i zamišljanje smirenog mesta može pomoći.
  4. Razgovarajte: Društvo, bilo putnika ili posade, može biti od velike pomoći.
  5. Tražite stručnu pomoć: Ako je vaš strah od letenja previše intenzivan, psiholog ili terapeut mogu biti rešenje.

Dodatni savet: Počnite putovanje opušteno

Pre nego što krenete na put, osigurajte miran start tako što ćete ostaviti auto na specijalizovanom parkingu blizu terminala aerodroma Nikola Tesla. Aerodorm parking vam omogućava da se opustite, znajući da je vaš auto na sigurnom i isključite mogućnost da ukoliko ste nepropisno parkirali vozilo ono bude odnešeno od strane šlep službe.

Iako turbulencije mogu izazvati nelagodu, neophodno je shvatiti da su one samo deo putovanja avionom. Avioni i njihovi piloti su pripremljeni za sve situacije. Takođe, uz sigurno mesto za vaš automobil na parkingu, vaše celokupno putovanje može biti spokojno i bez stresa.

error: Content is protected !!