Da li pas i beba mogu da žive zajedno?

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Dolazak novog člana porodice očekivano donosi mnogobrojne promene u svakodnevicu i rutine. Već pri samoj najavi, mnoge porodice počinju sa pripremama unutar doma, kako bi njihov mališan uživao u savršenim uslovima za njegovo prvo upoznavanje sveta oko sebe.

Međutim, porodice sa ljubimcima su neretko suočene sa velikom dilemom: može li njihov pas ostati u svom domu i kada beba stigne? Odgovor je da je moguće, ali da promena rutine neće zaobići ni vašeg ljubimca.

U daljem tekstu pronađite nekoliko korisnih saveta kako možete izmeniti uobičajene navike vaših ukućana – uključujući i četvoronožnog prijatelja, kako bi – uz malo planiranja unapred, svi bili srećni i bezbedni.

Kako pravilno pripremiti psa za bebin dolazak?

Iako je snimak sa društvenih mreža na kojem labrador retriver strpljivo “trpi” dok se malo dete zabavlja dodirujući mu krzno i njušku, neodoljivo sladak – opravdano je ako se pribojavate prvog kontakta vašeg ljubimca i za vas najnežnijeg bića na svetu kojeg uskoro očekujete u svom naručju.

Nažalost, neće svaki pas “umeti” sa decom. Iako za vašeg ljubimca smatrate da “ne bi ni mrava zgazio”, u pitanju je životinja koja se može osećati ugroženo u prisustvu malog deteta, a tek bebe koju će neretko čuti da glasno plače.

Zato je potrebno na vreme početi sa pripremama vašeg ljubimca, kako biste sprečili svaku njegovu neželjenu ishitrenu reakciju. Najpre, priprema se odnosi na privikavanje na nove senzacije na koje vaš ljubimac verovatno nije naviknut – haotično dodirivanje, jake iznenadne zvukove i slično.

Maženje sa psom – kako pripremiti psa za kontakt sa detetom?

Kontakt ljubimca sa detetom vam isprva može delovati daleko, ali imajte u vidu da je vaš ljubimac dugo naviknut na potpuno drugačiju rutinu, te da je idealno dati mu dovoljno vremena da se bez stresa privikne na nove uslove života.

Deca su po prirodi mali istraživači, a krzneno biće u domu koje nikako nalik njima im mora biti posebno interesantno. Najčešće, interesovanje za ljubimce u okolini, deca pokazuju oko četiri meseca starosti. Nemojte očekivati da će dete umeti da pravilno pažljivo mazi psa – kao i sve ostalo u svom okruženju, želeće da ga pipne, štipne, tupne i povuče.

Idealno bi bilo ako bi vaš ljubimac bio naviknut na haotično dodirivanje po čitavom telu – od glave do repa. Iako mnogi ljubimci mogu biti čak i biti srećni – percipirajući dodirivanje kao igru, mnogi bi lako postali uznemireni u sličnim situacijama.

Zato je važno postepeno privikavati ljubimca na sličan osećaj poput onog koji će izazvati detetov entuzijazam, kako biste bili uvereni da će prvi kontakt deteta i psa – kada do njega dođe, biti potpuno bezbedan.

Beba i ljubimac – ponašanje psa u kući sa bebom

Odrastanje sa ljubimcem ima mnoge benefite po psihički i fizički razvoj deteta. Dete od najmlađih dana razvija svoje socijalne veštine, empatiju, kao i osećaj odgovornosti.

Međutim, sve dok dete ne odraste dovoljno kako bi moglo da se samostalno pažljivo ponaša prema ljubimcu – važno je ustanoviti određena pravila ponašanja u domu, koja će obezbediti svačiju sigurnost u njemu.

Kako obezbediti sigurne uslove za bebu i ljubimca u istom domu?

Najpre je važno da očekujete da je ponašanje bebe i ljubimca jednako nepredvidivo. Koliko god energije utrošili u učenje pažljivog ponašanja psa, ili pak deteta – nikada ih ne smete ostavljati bez nadzora.

Imajte u vidu da beba iznenadno može ispustiti jak zvuk koji će lako uplašiti ljubimca i navesti ga da se “brani”. Ukoliko procenite da je potrebno, ograničite prostor u kojem boravi beba – tako da pas ne može prići blizu kreveca.

Nemojte zaboraviti a prostor oko deteta uvek bude uredan – bez igračaka od ljubimca koje dete može smatrati svojima. Takođe, redovno održavanje higijene psa i bebinog okruženja su ključni faktor optimalnih uslova u okviru zajedničkog života bebe i psa.

Saveti za prve zajedničke trenutke bebe i ljubimca – kako upoznati bebu i psa?

Iako je pas čovekov najbolji prijatelj, ljubav između bebe i vašeg ljubimca ne mora biti na prvi pogled – to jest prvo njuškanje. Pas koji je do tad bio zvezda u vašem domu, osećaće da mu je status preotet – zbog čega može negativno reagovati.

Upoznavanje će najlakše proći ukoliko i za njega osigurate dobru početnu poziciju – pre nego što dovedete bebu u dom, vašem ljubimcu prinesite bebino ćebence uz koje će se navići na njen miris, te ga prepoznati prijateljskim pri prvom kontaktu.

Kada beba stigne u dom i poželite da je upoznate sa vašim četvoronožnim prijateljem – pažljivo je pokažite ljubimcu i kratko dopustite da je onjuši. Važno je da budete smireni i ne pravite nagle pokrete, kako se ljubimac ne bi osetio ugroženo.

Glavna odlika procesa međusobnog navikavanja bebe i pse je što su njihove reakcije najčešće ishitrene i nepredvidive. Zato je potrebno postepeno ih učiti da se ponašaju jedan u blizini drugog, kako se biste sprečili mogućnost da se bilo ko povredi.

I za kraj, najvažnije – nemojte forisirati interakciju bebe i psa. Budite strpljivi i dopustite da sve ide svojim tokom, ali u kontrolisanim bezbednim uslovima. Što više vremena provedete u pripremama – smanjujete rizik od potencijalnih nezgoda.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da se adekvatno pripremite za bebin dolazak i da ćete lako uspostaviti harmoničan odnos porodice proširene za jednog člana i vašeg krznenog prijatelja koji će vaš mališan dugo pamtiti.

Autor teksta:

Agencija za digitalni marketing „Avokado“

Izvori fotografija:

https://unsplash.com/photos/EScCHx_ZR8Y

https://unsplash.com/photos/uCT59SrYwbY

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!