Čega se deca najviše sećaju u vezi sa roditeljima kada odrastu

Deca pamte puno toga, tako da im ono što dožive u detinjstvu u velikoj meri oblikuje život u odraslom dobu utičući na njihov odnos prema sebi, ali i drugima.

Međutim, ovih pet stvari uvek će pamtiti o svojim roditeljima:

Trenutke kada su se zbog roditelja osećali sigurno (ali i nesigurno)

Deca su jako osetljiva i dok su mali neprestano osećaju potrebu da budu zaštićeni. Oni će siguno pamtiti kako ste terali čudovišta ispod kreveta i grlili ih nakon noćnih mora. Sećaće se i trenutaka kada ste vikali na njih, a niste imali pravo. To su trenuci kada će se vaš karakter pretvoriti u čudovište kojeg se boje.

Trenutaka kada ste im se potpuno posvetili

Kažu da kada vas dete stalno zove da se igrate s njime, da premalo dobija roditeljsku pažnju. Kada ostavite sve, i posuđe, i veš, i telefon, i posvetite se svom detetu, ono će to osetiti. Igraćete se s njim. To su trenuci kada ćete stvoriti uspomene. Njihove uspomene kojih će se verovatno sećati ceo život.

Način na koji ste razgovarali sa svojim supružnikom

Najbolji način da dete naučite šta je ljubav je da se prema svom partneru odnosite sa ljubavlju i poštovanjem. Način na koji postupate sa njim duboko će uticati na njihovo ponašanje u budućnosti. Vi mu postavljate standard što je normalno, prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje.

Vaše reči podrške, ali i kritike

Dečiji psiholozi ističu da stalno govorenje „bravo“ ne pomaže deci. Može im i naštetiti. Međutim, nije dobro da reči podrške izostaju. To su reči koje jačaju njihovo samopouzdanje i veru da mogu ostvariti ono što žele. Vaša kritika će im se možda još više useći u pamćenje. To su reči koje bole i ako budete grubi, uticaće na njihov odnos prema vama i samima sebi. Iako je vaš zadatak da formirate decu, čak i ako imate kritiku, radite to s rečima punima ljubavi i ohrabrenja.

Vaše porodične tradicije

Način na koji slavite Božić verovatno će biti način na koji će i vaše dete kada odraste željeti da slavi. Kroz porodične tradicije ono stiče lepe uspomene koje želi da ponavlja. Uostalom, deca vole predvidljive stvari. Sami stvorite svoje tradicije slavljenja rođendana, godišnjih odmora i pobrinite se da to ostanu lepe uspomene.

error: Content is protected !!