Ministar Nemanja Starović u poseti Kikindi

 
Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i Biljana Barošević, pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom posetili su danas Kikindu, gde su nakon radnog sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, obišli rekonstruisani inkluzivni objekat „Kikinda bez barijera“, kao i početak radova na izgradnji novog objekta Centra za socijalni rad. 
 
Prostorije objekta u centru grada, u kojem se nalaze sedišta osam kikindskih udruženja, renovirane su nakon više od šest decenija, zahvaljujući sredstvima odobrenim putem konkursa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja:
 
Vrednost radova iznosi preko 12 miliona dinara. Prilikom današnjeg obilaska videli smo da su članovi ovih udruženja veoma zadovoljni urađenim, jer će to olakšati realizaciju svih njihovih aktivnosti. Zajednički nastavljamo akciju „Kikinda bez barijera“ i dalje ćemo se truditi da osobama sa invaliditetom maksimalno olakšamo život – rekao je gradonačelnik Nikola Lukač. 
 
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdvojilo je 11 miliona dinara kako bi ovaj objekat bio renoviran i modernizovan:
 
Projekat je deo inicijative „Kikinda bez barijera“, kao i krovne inicijative „Inkluzivna Srbija“. U prvih pet meseci, Ministarstvo je izdojilo preko 13 miliona dinara za preduzeća za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom na području Kikinde, kao i 17 miliona dinara za preduzeća, udruženja i organizacije koje obezbeđuju prevoz osobama sa invaliditetom – podsetio je ministar Starović. 
 
Među osam udruženja čije se sedište nalazi u novom objektu, je i Gradski odbor SUBNOR-a:
 
SUBNOR je u ovim prostorijama od 1962. godine, i ovo je prvi put da su izdvojena značajna sredstva, kako bi se stvorili uslovi za bolji rad udruženja. Osim što su prostorije renovirane, obnovljen je i kompletan nameštaj, što nam mnogo znači, jer je našem brojnom članstvu potreban adekvatan prostor za sastanke i različite aktivnosti – rekao je Savo Orelj, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a. 
 
Na adresi Miloša Ostojina broj 56 u našem gradu, započeti su radovi na izgradnji novog objekta Centra za socijalni rad, čiji je investitor Grad Kikinda, naručilac Program ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, a finansijer Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja:
 
Vrednost projekta je milion i 700 hiljada dolara, a objekat će imati površinu preko hiljadu kvadratnih metara. Biće to najmoderniji Centar za socijalni rad u Vojvodini, koji će omogućiti daleko bolje uslove za pružanje usluga svim korisnicima – rekao je ministar Starović. 
 
Nova zgrada Centra za socijalni rad imaće tri puta veću površinu od prethodne, što je veoma značajno s obzirom na veliki broj korisnika:
 
Imamo podatke da usluge Centra godišnje koristi više od 8 hiljada ljudi, tako da će oni sada imati jedan moderan, mnogo bolji i veći prostor. Ceo spektar usluga koje se pružaju u Centru biće poboljšan, kao i uslovi rada zaposlenih – rekao je Jakup Beriš, rukovodilac Programa ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji. 
 
Rok za završetak radova je 300 dana, odnosno mart 2025. godine:
 
Nakon izgradnje novog objekta Centra, korisnici, ali i svi zaposleni, imaće mnogo bolje uslove. Ova najmodernija zgrada postaviće nove standarde u izgradnji novih centara za socijalni rad u našoj zemlji – rekao je gradonačelnik Nikola Lukač. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
error: Content is protected !!