INFO Servis

Za smanjenje diskriminacije: U Kikindi otvoren projekat za inkluziju Roma

Prema poslednjim istraživanjima, 60 odsto ispitanika mladih romske nacionalnosti izjasnilo se da najveću diskriminaciju doživljava tokom konkurisanja za zapošljavanje. 28 odsto mladih Roma od 18 do 24 godina, učestvuje u zapošljavanju, obrazovanju i nekom vidu obuke, dok je taj procenat kod njihovih vršnjaka drugih nacionalnosti 58 odsto, rečeno je danas povodom otvaranja projekta „Pridruži se, budimo proaktivni, budimo kreativni“ koji je započeo u Kikindi, a ima za cilj povećanje učešća mladih Roma i Romkinja na formalnom tržištu rada putem unapređenja informisanja i podsticanja aktivnog uključivanja u život lokalne zajednice.

Konferencija povodom otvaranja projekta „Pridruži se, budimo proaktivni, budimo kreativni“ održana je u svečanoj sali Gradske kuće, a prisustvovao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač,  članica Gradskog veća zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici Ramona Tot, uz učešće koordinatorke projekta Vesne Civrić i direktorke Pokrajinske kancelarije za inkluziju Roma, Ljiljane Mihajlović. Gošće su ovom prilikom istakle važnost inkluzije Roma u svi sferama društva, sa naglaskom za oblast zapošljavanja, obrazovanja i stručnog usavršavanja.

Kancelarija za inkluziju Roma danas će predstaviti koji su problemi sa kojima se suočavaju Romkinje i Romi na tržištu rada i koliko je zastupljena diskriminacija prilikom zapošljavanja, ali i na tržištu rada-rekla je direktorke Kancelarije za inkluziju Roma Ljiljana Mihajlović.

Tom prilikom izneti su rezultati istraživanja kojima Kancelarija raspolaže, a koji pokazuju da 60 odsto ispitanika mladih Roma kaže da doživljava najveću diskriminaciju tokom zapošljavanja. 

Zapošljavanjem, obrazovanjem i obukom obuhvaćeno je 28 odsto mladih Roma, od 18 do 24 godina, dok je taj procenat druge populacije 58 procenata-dodala je sagovornica.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!