Udruženje žena „Orhideja“ iz Velikog Sela odbranilo šampionsku titulu na takmičenju „Izađi mi na teglu“

Udruženje žena „Orhideja“ iz Banatskog Velikog Sela, drugu godinu zaredom, skuvalo je najbolji ajvar u našem gradu na popularnom gastronomskom takmičenju „Izađi mi na teglu“, održanom danas na kikindskom Trgu. Drugo mesto osvojila je ekipa KUD Eđšeg, a treće je zauzelo Udruženje žena „Jedinstvo“ iz Ruskog Sela.

Prvoplasirana i drugoplasirana ekipa kao nagradu osvojile su šporet, a obezbedile su i plasman na državno finale, koje će biti održano 7. oktobra u Beogradu:

Tajna dobrog ajvara je u dobroj volji, kvalitetnoj paprici i dobrom šporetu. Nismo se nadale još jednoj pobedi, ali smo se zaista potrudile da skuvamo dobar ajvar. Od državnog finala ne očekujemo mnogo, idemo da učestvujemo i da se družimo, pa kako bude – rekla je Novka Pavlović iz pobedničkog tima i dodala da su sa njom u ekipi bile i Ljiljana Keri i Mirjana Pilipović. 

Žiri je i ovoga puta imao težak zadatak da izabere najukusniji od 10 ajvara, koliko je ove godine bilo u konkurenciji:

Ocenjivali smo boju, ukus i kompaktnost. Ove godine su zaista bili jako dobri ajvari, tako da smo stvarno imali jako težak zadatak, nijanse su odlučile -kaže predsednik žirija Radovan Subin. 

Deo tročlane komisije koja je donela odluku o pobednicima bio je i Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada:

Bilo je teško odlučiti koji je ajvar najbolji. Kikinda ima široku ponudu gastronomskih proizvoda i tradicionalnih jela, a ovde se i te kako može napraviti dobar ajvar -rekao je Bogdan. 

Gradonačelnik Nikola Lukač podsetio je da je Kikinda pre tri godine imala pobednika na državnom finalu, kada je Udruženje „Jedinstvo“ iz Ruskog Sela skuvalo najbolji ajvar u konkurenciji 16 ekipa iz cele Srbije:

I ove godine će predstavnici našeg grada imati priliku da se nadmeću sa šampionima iz drugih gradova i da pokažu da umeju jako dobro da kuvaju ajvar. Siguran sam da imaju neki tajni sastojak koji će dati poseban ukus ajvaru, koji svakako može da konkuriše za najbolji u Srbiji – rekao je Lukač. 

„Izađi mi na teglu“ je manifestacija karavanskog tipa koja se i ove godine organizuje širom Srbije, a u oktobru, nakon kvalifikacionih takmičenja, u Beogradu će biti održano državno finale. Karavan je već desetu sezonu na putu, a u našem gradu je ove godine bio osmi put. 

error: Content is protected !!