Učenicima drugog razreda podeljeni paketi za bezbednije učešće u saobraćaju

U sklopu obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja obezbedio je fluoroscentne prsluke i svetla za bicikle za sve učenike drugog razreda osnovne škole. Miroslav Dučić, član GV za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije, podelio je danas pakete za bezbednije učešće đaka u saobraćaju učenicima drugog razreda u osnovnim školama „Jovan Popović“ i „Đura Jakšić“. Opremu će dobiti svi učenici drugog razreda u gradskim i seoskim školama, njih oko 450.

Evropska nedelja mobilnosti je najveći događaj na kontinentu posvećen održivoj urbanoj mobilnosti, a sve aktivnosti usmerene su na ograničavanje korišćenja automobila u urbanim zonama i promovisanje zdravog načina života. Ove godine obeležava se do 16. do 22. septembra, pod sloganom „Krećimo se održivo. Ostanimo zdravi.“ U okviru ovogodišnje kampanje, predstavnici Gradske uprave podelili su mališanima pakete za bezbednije učešće u saobraćaju: 

Prošle godine smo radili sa prvacima, a ove godine učenicima drugog razreda podelili smo rekvizite koji će im služiti u saobraćaju. U pitanju su prsluci i lampe za bicikliste. Tu akciju sporveli smo i među našim najstarijim sugrađanima, a sada će ove pakete dobiti i oko 450 đaka koji pohađaju drugi razred-rekao je Miroslav Dučić član GV za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije. 

Učiteljica u OŠ „Jovan Popović“ Gordana Mišković kaže da su ovakve akcije veoma značajne i da je važno delovati preventivno, jer su deca najranjivija kategorija u saobraćaju, zbog nedovoljnog iskustva i znanja o saobraćajnim propisima:

Iz tog razloga je na nama da ih edukujemo i obučimo, što i radimo u sklopu nastavnih i vannastavnih aktivnosti. U okviru predmeta svet oko nas obrađuju se nastavne jedinice vezane za saobraćaj, kao i u likovnoj kulturi i u sklopu slobodnih aktivnosti. Jako je važna i ova akcija koju realizuje Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaj, jer većina ove dece dolazi sama u školu, neki od njih biciklom, tako da će zahvaljujući ovoj opremi postati vidljiviji i samim tim bezbedniji u saobraćaju– rekla je Mišković. 

I učiteljica u OŠ „Đura Jakšić“, Slavenka Bucalo, kaže da će poklon paketi za đake mnogo značiti najmlađim učesnicima u saobraćajau:

Deca se od prvih školskih dana upoznaju sa saobraćajem, kroz različite radionice i svakodnevni razgovor o tome. Ova oprema će im značiti, poboljšaće njihov status u saobraćaju i pomoći im da budu oprezniji i bezbedniji rekla je Bucalo. 

error: Content is protected !!