U Ruskom Selu održana 23. „Pasuljijada“

U okviru obeležavanja seoske slave Velike Gospojine, danas je na stadionu Fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ u Ruskom Selu organizovano tradicionalno takmičenje u kuvanju pasulja. Pasuljijadu su organizovala udruženja „Zavičaj moj“ i „Jedinstvo“, uz podršku Mesne zajednice, lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. 

Ovogodišnja „Pasuljijada“ okupila je više ekipa nego ranijih godina:

Imamo ekipe koje dolaze iz našeg mesta i okoline, ali i goste iz Stare Moldave iz Rumunije, pobratimskog mesta Ruskog Sela. U sklopu manifestacije Velikogospojinski dani, igra se i Memorijalni fudbalski turnir „Marinko Petrović“. Trudili smo se da programom spojimo sport, kulturu i druženje, sve na jednom mestu -rekao je Dušan Marjanović, predsednik Saveta mesne zajednice Rusko Selo. 

Manifestaciju je posetio i Milan Jarić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, koji je rekao da su ovakve manifestacije dobar primer decentralizacije turizma, kulture i čuvanja tradicije: 

Ovo je lepa prilika da se prikaže narodna radinost, pokažu karakteristike kraja, da se okupimo i pokažemo šta sve imamo u Vojvodini i Srbiji – poručio je Jarić. 

Takmičenje u kuvanju pasulja u Ruskom Selu organizuje se više od dve decenije i okuplja veliki broj ekipa iz okolnih mesta, ali i susednih država:

Učesnici iz Rumunije dolaze ovde skoro dvadeset godina i kažu da se više ne osećaju kao gosti. Stvaranje prijateljstava, kao i čuvanje tradicije i običaja svih naroda koji žive ovde, jeste cilj ovakvih događaja – dodao je gradonačelnik Nikola Lukač. 

error: Content is protected !!