U Kulturnom centru otvorena izložba „Mala lila haljina“

Večeras je u galeriji Kulturnog centra otvorena izložba „Mala lila haljina“, koja se realizuje u saradnji sa kruševačkim Narodnim muzejom i Kućom Simića. Posetioci će do četvrtka, 4. aprila moći da pogledaju blizu 70 haljina iz privatnog vlasništva, od kojih je najstariji model nastao početkom šezdesetih, a najnoviji prošle godine. 

Postavku izložbe čine haljine tridesetak Kruševljanki, i po neke Beograđanke i Požarevljanke, a mogu se videti haljine krojene u čuvenim radionicama, šivene kod mamine šnajderke od materijala nabavljenih u Solunu ili Istanbulu, haljine kupljene u Trstu, Londonu, Parizu ili Cirihu, za koncert Beogradske filharmonije, pozorišnu premijeru, doček Nove godine, proslavu Dana žena, Republike, male i velike mature, ili tek kupljene bez povoda:

Poslednjih deset godina radimo izložbe koje su povezane sa svakodnevnim, građanskim životom i na taj način se bavimo komunikacijom sa lokalnom zajednicom. Ovo je 15. jubilarna izložba, svaki put imamo sve više učesnika i na taj način povezujemo staro građanstvo sa novim običajima – rekla je Zorana Drašković Kovačević, viši kustos pedagog Narodnog muzeja iz Kruševca. 

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Valentina Mickovski, članica Grdaskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje, koja je istakla da je u pitanju jedna jako zanimljvia izložba i da svaka od haljina predstavlja jednu životnu priču:

Nije u pitanju modna revija, niti se radi o haljini samo kao odevnom predmetu. Radi se o nama ženama, koje uvek želimo da izgledamo lepo u svakoj stiuaciji i prilici. Oduševio me je model rada Narodnog muzeja iz Kruševca, jer su uključili svoje sugrađane u ovaj projekat i to bi trebalo da bude primer dobre prakse koji ćemo, nadam se, i mi usvojiti – rekla je Mickovski. 

 

error: Content is protected !!