INFO Servis

Potpisan Sporazum o saradnji koji se odnosi na izradu urbanističkog plana izgradnje brze saobraćajnice Bački Breg – Nakovo

Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač i predsednik Opštine Novi Bečej, Saša Maksimović potpisali su danas Sporazum o saradnji, koji se odnosi na izradu urbanističkog plana izgradnje brze saobraćajnice Bački Breg – Nakovo. U pitanju je deonica dužine oko 180 kilometara, koja spaja granični prelaz sa Mađarskom i granični prelaz sa Rumunijom. 

Brza saobraćajnica, na deonici Sombor – Kikinda od posebnog je značaja za celu našu zemlju, a radovi bi trebalo da započnu ove godine. Ova saobraćajnica, koja će spojiti Banat i Bačku, ubrzaće razvoj privrede i olakšati kretanje građana iz svih mesta koja se nalaze na trasi. Kikinda će zahvaljujući tome biti tranzitni grad, što će podići njene investicione potencijale:

Potpisivanjem Sporazuma ubrzaćemo realizaciju ovog projekta i nadamo se da ćemo u narendom periodu započeti radove na ovoj brzoj saobraćajnici, koja će za sve lokalne samouprave kroz koje će prolaziti biti veoma značajna. Ovo je put koji je od nacionalne važnosti, određena suma novca je već obezbeđena, a u zavisnosti od toga kako svaka lokalna samouprava pristupi izradi urbanističkih planova i ostalih procedura, tako će se steći i uslovi da otpočnu radovi. Ove godine će započeti radovi na izgardnji prva 22 kilometra, na relaciji Bački Breg – Sombor – rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač. 

Trasa počinje od graničnog prelaza Bački Breg, ide kroz područja lokalnih samouprava Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja i Kikinde. I predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović smatra da će nova saobraćajnica biti od izuzetnog značaja:

Javno preduzeće „Urbanizam i putevi“ radiće urbanistički projekat i za Kikindu i za Novi Bečej. Važno je da sva projektna dokumentacija bude završena što pre. Ova saobraćajnica biće za obe lokalne samouprave spas, i u infrastrukturnom i u industrijskom smislu – kazao je Maksimović. 

Put se projektuje za kretanje vozila brzinom od 100 kilometara na sat, u četiri vozne trake širine od po 3,5 metara. Kako je ranije najavljeno, izgradnja saobraćajnice koštaće blizu 430 miliona evra. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!