Oliveri Mitić iz Smedereva svečano uručena književna nagrada „Đura Đukanov“

Nagrada „Đura Đukanov“, koja podrazumeva štampanje knjige džepnog formata u tiražu od 350 primeraka, večeras je svečano uručena u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“, ovogodišnjoj laureatkinji, Oliveri Mitić, za zbirku priča „Samodisciplina“. Nagrada se dodeljuje od 2005. godine, za rukopis neobjavljene knjige priča autora mlađeg od trideset pet godina.

Nagrada „Đura Đukanov“ nosi ime jednog od najznačajnijih predstavnika banatske proze dvadesetog veka. Sedamnaesta dobitnica nagrade, koju dodeljuje Narodna biblioteka „Jovan Popović“, je Olivera Mitić iz Smedereva, koja trenutno živi i radi u Beogradu. Završila je novinarstvo na Fakultetu za medije i komunikacije, kao i holandski jezik, književnost i kulturu na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osim pisanja novinarskih tekstova, kao i književnih i pozorišnih kritika, bavi se i pisanjem proze:

Ovo je moja prva zbirka priča i prva knjiga uopšte koju objavljujem, tako da je osećaj neverovatan. Moje kratke priče tematizuju urbani život mladih i svakodnevicu koju doživljava moja generacija. Ima tu raznih stvari, od porodičnih, ljubavnih i prijateljskih odnosa, pa do problema poput odlaska iz zemlje, ali i gubitka člana porodice – rekla je Mitić.

Dunja Brkin Trifunović, urednica kulturnog programa Narodne bilbioteke „Jovan Popović“, kaže da je ova ustanova ponosna na nagradu „Đura Đukanov“:

Veoma nam je drago što je  Konkurs po prvi put podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje. Večeras ćemo 19. put raspisati konkurs, na šta smo veoma ponosni, a verujemo da bi bio i Đura Đukanov. Konkurs je veoma specifičan, jer je namenjen mladim autorima, za neobjavljen rukopis kratkih priča, što je veoma zahtevno. Cilj nam je da promovišemo tu formu, jer je i Đura Đukanov pisao kratke priče -rekla je Brkin Trifunović. 

U obrazloženju žirija, koji je bio u sastavu: Jovana Koprivica, Slađana Stamenković i Dragan Babić, navedeno je da, iako manjeg obima, rukopis Samodisciplina predstavlja slojevito i kompaktno delo koje promišlja određene dominantne teme naše svakodnevice i donosi ih čitaocima iz ugla pripadnika mlade populacije: 

U rukopisima koji su pristigli, bila je uočljiva generacijska sličnost, u pogledu tema koje su obrađene. Zbirka Olivere Mitić se izdvojila po evidentnom pripovedačkom daru, ali i težnji da i na stilskom i na formalnom planu izađe iz okvira ustaljenih formi pripovedanja. Stilska dinamika nagrađenog rukopisa počiva na smeloj smeni muške i ženske narativne perspektive, kroz koju se prelamaju centralna tematska uporišta rekla je Jovana Koprivica, članica žirija. 

Svečanoj dodeli nagrade „Đura Đukanov“ u Narodnoj biblioteci prisustvovala je i članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje Valentina Mickovski:

Drago mi je što ova nagrada ima sada već dugu tradiciju, dodeljuje se 18 godina. Na taj način se čuva uspomena na značajnog književnika, kakav je bio Đura Đukanov. Oliveri Mitić želim mnogo uspeha u daljem radu i da bude inspiracija drugim mladim ljudima da se bave književnošću -rekla je Mickovski. 

Dosadašnji dobitnici nagrade „Đura Đukanov“ su: Branko Ćurčić iz Sombora (2005), Marica Puškaš iz Novog Sada (2006), Biljana Ćućko iz Batajnice (2007), Dragana Dukić iz Кikinde (2008), Ivica Milarić iz Novog Sada (2009), Dušan Vejnović iz Novog Sada (2010), Dragoslava Barzut iz Vrbasa (2011), Bojan Кrivokapić iz Novog Sada (2012), Dejana Savić iz Кragujevca (2013), Dalibor Pejić iz Beograda (2014), Jelena Marinkov iz Кikinde (2015), Aljoša Ljubojević iz Bijeljine (2016) i Milana Grbić iz Кikinde (2017), Ana Miloš iz Beograda (2019), Pavle Aleksić iz Beograda (2020)  i Ivana Miljak Karanfilov iz Beograda (2021).

 

error: Content is protected !!