INFO Servis

Osamdeseta godišnjica streljanja kikindskih antifašista: Sećanje na „Krvavi januar“

Danas se navršava osamdeset godina kako su 9. januara 1942. godine nemački okupatori u atrijumu tadašnje Kurije, streljali kikindske antifašiste. Tim povodom, u znak sećanja na događaj, koji je u istoriji poznat kao „Krvavi januar“, položeni su venci na spomen ploču u dvorištu Narodnog muzeja. Događaju su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Severnobanatskog upravnog okruga, SUBNOR-a, Srpskih ratnih veterana i Saveza udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. 

Na ovaj dan, 1942. godine, u dovrištu Kurije streljano je 30 antifašista, 21 Kikinđanin i devet rodoljuba iz Mokrina. Šest dana pre toga, streljano je devetoro pripadnika Dragutinovačkog partizanskog odreda i obešeno na pripremljenim vešalima kod Pravoslavne crkve. Odmazda je sprovedena nakon pronađena tri mrtva nemačka poljočuvara:

Prema nemačkoj komandi od kraja decembra 1941. godine, za svakog streljanog Nemca naređeno je da se strelja 30 Srba, a za svakog ranjenog 25 antifašista. Ovaj datum, 9. januar je jedad od najkrvavijih dana u istoriji Kikinde. Tog dana je palo trideset života – rekao je Savo Orelj, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a. 

Današnjem komemorativnom skupu održanom u dvorištu Kurije, gde se nalazi spomen ploča posvećena žrtvama fašizma, prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave, na čelu sa predsednikom Skupštine grada Mladenom Bogdanom:

Na današnji dan sećamo se jednog strašnog zločina nemačkog okupatora nad nedužnim civilima. Oni su stradali samo zato što su Srbi i antifašisti, zato što su voleli svoju zemlju i svoj grad i rodoljubljem se borii protiv nemačkog okupatora. Ne smemo zaboraviti ovaj datum zbog pijeteta prema žrtvama, koje nam pokazuju kako treba da poštujemo sve one koji su se borili za ovaj grad i ovu zemlju – kazao je Bogdan. 

Osim u Kikindi, streljano je po 30 meštana u Banatskom Aranđelovu i tadašnjem Dragutinovu i Petrovgradu. Tog “Krvavog januara“ stradalo je 150 ljudi. Drugi svetski rat našem gradu je doneo velika stradanja, i u tom periodu je na različite načine nestalo više od 600 Kikinđana. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!