Organizacija invalida realizovala likovnu koloniju

Opštinska organizacija invalida Kikinda danas je organizovala prvu likovnu koloniju, odnosno školu slikanja, koja je okupila 11 učesnika. Manifestaciju je sufinansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a podržali su je i Savez invalida rada Vojvodine i Grad Kikinda:

Današnja likovna kolonija okupila je učesnike iz Pančeva, Kovačice, Bačke Palanke, Sremskih Karlovaca, Sečnja i Kikinde. Ideja je da od slika koje nastanu na koloniji, naredne godine napravimo izložbu i prodamo radove u humanitarne svrhe – rekla je Dušanka Stanišić, predsednica Opštinske organizacije invlida Kikinda. 

Događaju je prisustvovala Stana Svilarov, predsednica Saveza invalida rada Vojvodine iz Novog Sada, koja je istakla da ovakve manifestacije mnogo znače invalidima rada, jer imaju priliku da izađu iz kuće i zato što imaju mesto gde mogu da se okupe:

Likovno stvaralaštvo je jedan od načina izražavanja, a našim članovima veoma mnogo znači da imaju gde da dođu i da se iskažu na ovaj način. Ovo delimično finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i zahvalni smo im što podržavaju programe i planove koje realizujemo – rekla je Svilarov i dodala da Savez invalida rada Vojvodine ima oko 20 000 članova, dok ima oko 76 hiljada korisnika invalidskih penzija, delimične penzije, invalida u radnom odnosu i nezaposlenih invalida rada. 

Slikarsku radionicu je posetila Melita Gombar, članica Gradskog veća zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici, koja je istkla da učešće invalida rada na ovoj koloniji potvrđuje da talenat i ljubav prema umetnosti ne poznaju granice i da ne postoje prepreke za bavljenje umetnošću:

Zadatak lokalne samouprave, ali i društva uopšte, je da podrži sve pojedince i da im omogući da, bez obzira na svoje sposobnosti i mogućnosti, ostvare sve svoje potencijale – dodala je Gombar. 

error: Content is protected !!