Održan javni roditeljski sastanak u Kikindi: Svako dete ima pravo da odrasta zdravo

U svečanoj sali Gradske kuće održan je javni roditeljski sastanak, na kojem se govorilo o značaju bavljenja sportom i unapređenju časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u školama. Projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ zajednički realizuju ministarstva sporta, zdravlja i prosvete, sa ciljem jačanja razvojnog sistema fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i sporta kod dece i mladih. 

Rezultati istraživanja zdravlja stanovništva Srbije pokazali su pad svakodnevne fizičke aktivnosti kod dece uzrasta od 7 do 14 godina, a skoro 60 odsto školske dece tokom radne nedelje provodi više sati sedeći uz televizor, računar ili mobilni telefon. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da deca i mladi svakog dana treba da provedu najmanje sat vremena u umerenoj fizičkoj aktivnosti, a da bi to bilo postignuto, veoma je važan uticaj roditelja: 

U Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. i u Akcionom planu od 2023. do 2026. godine prepoznat je značaj fizičkog vaspitanja, kako u redovnoj nastavi, tako i u vannastavnim aktivnostima. Cilj je da deca steknu takmičarski i sportski duh i da kroz sport odrastaju zdravo i u fizičkom i u psihičkom smislu. Ključ uspeha projekta će biti na relaciji između škole, nastavnika, dece i roditelja i siguran sam da će ovakav pristup dati jako dobre rezultate – rekao je Zoran Kasalović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. 

Dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja, istakla je značaj sportskih lekarskih pregleda dece:

Sistematski pregledi dece koja se bave školskim sportom utvrđeni su Pravilnikom koji deifiniše obavezne preglede. Dobili smo informacije da ih neke škole ne sprovode, što nije u interesu zdravlja dece. U pitanju su pregledi opšteg stanja, razvoja, motorike, faktora gojaznosti, krvne slike i EKG-a. Gojaznost kod dece je veliki problem, tako da ćemo raditi na različitim preventivnim aktivnostima, koji će doprineti zdravim stilovima života – objasnila je dr Janković. 

Ovaj projekat, koji se realizuje u 95 škola, podrazumeva da deca svakog dana imaju časove fizičkog i zdravstvenog vaspitanja kao vid negovanja zdravlja i jačanja psihofizičke kondicije. Kikinda je četvrti grad, posle Niša, Novog Sada i Uba, u kojem je održan javni roditeljski sastanak:  

Nadležna ministarstva, zajedno sa lokalnim samoupravama, uz podršku svih institucija, škola i roditelja, kroz ovaj projekat pokušavaju da ostvare cilj da se svako dete bavi sportom. Naša misija je da svakom detetu bavljenje sportom bude dostupno i po mogućnosti besplatno – rekao je gradonačelni Nikola Lukač. 

error: Content is protected !!