„Orkini“ ronioci se vratili iz Italije puni lepih utisaka i sa novim znanjima

U okviru projekta „Dive into Your Life!„, koji se realizuje u sklopu Erazmus plus programa za sport, članovi Ronilačkog kluba „Orka“ iz našeg grada boravili su u Milanu u Italiji, kako bi stekli nova znanja i obučili se za kvalitetan rad sa osobama sa invaliditetom. Cilj projekta je povećanje kapaciteta kluba, kroz unapređenje postojećih i sticanje novih znanja i tehnika koji će biti primenjeni, što će stvoriti još povoljnije uslove za uključivanje još većeg broja pripadnika ove populacije u plivanje i ronjenje, a samim tim i povećati svest okruženja o problemima sa kojima se suočava osoba sa invaliditetom kada odluči da se bavi ovim sportskim aktivnostima. 

Biljana Gajski, jedna od članova „Orke“ koji su boravili u Milanu, kaže da su u Italiji imali nekoliko obuka: 

Imali smo obuku za upravljanje i održavanje kompresora, tako da smo imali čast da boravimo u fabrici čiji kompresor koristimo u radu. Takođe, naučili smo i nešto više o servisiranju i održavanju ronilačke opreme, o čemu znamo dosta, ali je zaista zadovoljstvo slušati i posmatrati nekoga ko decenijama radi samo to i ko je veoma stručan i posvećen tome. Ta obuka je bila važna jer nije u pitanju samo ono što može da se pročita u literaturi, nego i neki primeri iz prakse. Ono zbog čega smo i išli bila je obuka za rad sa osobama sa invaliditetom, a domaćini su nam priredili iznenađenje, tako što su nas uključili u rad sa osobama sa invaliditetom. Bilo je mnogo izazova, nismo imali priliku da se pripremimo svako za svoju specifičnu situaciju, a nije lako ni zbog jezičke barijere, ali smo ipak pokazali da znamo ovo da radimo, jako smo se dobro snašli i dobili pohvale – ispričala nam je Gajski. 

Po planu realizacije projekta, biće organizovani treninzi, radionice i kampovi u okviru kojih će Kikinđani pokazati šta su sve naučili na obuci u Italiji. 

error: Content is protected !!