Održan Božićni koncert „Gusala“ u Hramu Svetih Kozme i Damjana

ADZNM „Gusle“ održalo je večeras Božićni koncert u Hramu Svetih Kozme i Damjana, na kojem je ženska pevačka grupa izvela duhovne i svetovne božićne pesme, iz brojnih krajeva i područja na kojima žive Srbi. Program je pripremljen nakon dugotrajnih i iscrpnih istraživanja i traganja za repertoarom i predstavlja pravo blago za sve poznavaoce i ljubitelje tradicionalnih pesama:

Kada su u pitanju božićne i koledarske pesme, pokrili smo sve delove naše zemlje, kao i krajeve van granica gde žive Srbi, odnosno delove Rumunije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U okviru koncerta, održana je i promocija trećeg CD-a ženske pevačke grupe, na kojem se nalaze i numere koje su izveli mešoviti hor „Кornelije Stanković“ i muška pevačka grupa. „Gusle“ uskoro očekuje igrački celovečernji koncert u Banatskom Karađorđevu, a nakon toga, 19. januara ženska pevačka grupa nastupiće na trodnevnom Festivalu božićnih pesama u Poljskoj – rekao je Igor Popov, umetnički rukovodilac u ADZNM „Gusle“. 

Događaju je prisustvovao i predsednik Skupštine grada, Mladen Bogdan, koji je istakao da je večerašnji koncert lep uvod u obeležavanje najradosnijeg praznika:

Imali smo priliku da uživamo u božićnim i koledarskim pesmama iz naše tradicije, koju su naši preci negovali i sačuvali. To je ono što i nama daje zadatak u budućnosti, da čuvamo tradiciju i iz tog razloga smo večeras ovde, da podržimo „Gusle“ i ovaj koncert. Ovo je lep uvod za predstojeće praznike, Badnji dan i Božić. Sutra ćemo pre podne svečano uneti badnjak u Gradsku kuću, biće organizovano paljenje badnjaka ispred oba kikindska hrama, a nakon toga, od 16 do 18 sati očekujemo najmlađe korinđaše u Gradskoj kući. Želimo da pokažemo koliko je važno da u ovim momentima budemo jedinstveni, čuvamo jedni druge i da ove praznike provedemo u miru i blagostanju -rekao je Bogdan. 

error: Content is protected !!