Kikinđanin Milan Brkin patentirao medicinski aparat za rehabilitaciju

Naš sugrađanin Milan Brkin, vlasnik firme „Metalotehnika“, nekadašnji juniorski prvak Jugoslavije u karateu i dugogodišnji trener u ovom sportu, stekao je zvanje doktora sportskih nauka, nakon što je disertaciju radio deset godina, na međunarodnom obrazovno-naučnom institutu „Evropski centar za mir i razvoj pri Ujedinjenim nacijama“. U svom naučnom radu, Brkin se bavio rehabilitacijom na poseban način: 

Patentirao sam jednu spravu, tako što sam kružno kretanje pretvorio u oscilatorno. Nakon istraživanja, sprava, jedinstvena u Evropi, je patentirana u Zavodu za intelektualnu svojinu pod mojim imenom i prezimenom. Da bi aparat mogao da se primenjuje, neophodno je da prođu najmanje dve godine, kako bi prošao kroz proceduru zdravstvene inspekcije i kontrole. Nakon toga, on će moći da se koristi kao medicinski aparat za rehabilitaciju, u svakoj insituciji, u celom svetu i to pod nazivom „Brkin“ – objašnjava Brkin. 

Naš sagovornik kaže da se već neko vreme ne bavi karateom, ali ističe da su uspeh, energiju i izgaranje koje su stekli baveći se ovim sportom, on i njegova dva sina primenili i u privatnom biznisu kojim se uspešno bave. Firma „Metalotehnika“ postoji od 1996. godine, a trenutno ima 27 zaposlenih:

Posebno nam je zadovoljstvo što radimo za strane, poznate kupce, iz oblasti auto-industrije, tako da naši proizvodi trenutno putuju u Meksiko. Radili smo i za Kinu, Francusku i Mađarsku, a od nedavno poslujemo i sa nemačkim „Simensom“. Drago nam je što su nas velike firme prepoznale i što radimo celokupne gotove mašine, u saradnji sa institucijama koje su ovlašćene za određene sertifikate. Na taj način, mašine kikindske „Metalotehnike“ putuju po celom svetu – rekao je Brkin, i pozvao mlade koji žele da uče i rade za renomiranu firmu, da se jave:

Nudimo trajno zaposlenje. Mogu da nam se obrate lično, u Ulici Braće Bogaroški 85, donesu biografiju, a nakon razgovora pruža im se mogućnost da dobiju posao. Što se tiče struke i stručne spreme, ne postoje nikakvi uslovi, važno je samo da postoji dobra volja i želja za učenjem. 

Osim što uspešno posluje, firma „Metalotehnika“ nastoji i da pokaže društvenu odgovornost:

Želimo da doprinesemo boljitku života u Kikindi. S obzirom na to da svaka kuća skuplja čepove od plastičnih flaša, a nema gde da ih odlaže, došli smo na ideju da napravimo jedno metalno srce i postavimo ga na dečje igralište u centru grada. To se pokazalo kao pun pogodak, s obzirom na to da se jako brzo puni. 

error: Content is protected !!