Obeležena 103. godišnjica proboja Solunskog fronta

Godišnjica najznačajnijeg vojnog uspeha Srbije u Prvom svetskom ratu, proboja Solunskog fronta, obeležena je danas u Kikindi polaganjem venaca na Železničkom groblju. Prigodnim programom odata je počast onima koji su dali živote kako bi izvojevali pobedu za svoj narod. Verskom obredu i ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su predstavnici boračkih organizacija, kao i lokalne samouprave i Policije.

Današnji datum veoma je značajan u našoj istoriji, jer je baš na Solunskom frontu došlo do početka oslobođenja, ne samo balkanskih krajeva, nego i Evrope. Dan ranije, 14. septembra 1918. godine, otpočeli su napadi združenih snaga Antante. Međutim, baš tamo gde je bila Druga srpska armija došlo je do proboja Solunskog fronta. Vrlo brzo, srpske snage, žureći ka svojoj domovini, oslobodile su Skoplje i ušle na teritoriju Srbije.

Datume kao što je godišnjica proboja solunskog fronta važno je obeležavati, kako bismo se sećali svojih predaka i heroja koji su učestvovali u Velikom ratu i dali svoje živote za slobodu i otadžbinu:

Danas na ovom mestu obeležavamo godišnjicu proboja Solunskog fronta i time želimo da odamo počast svim našim herojima i srpskim vitezovima, koji su dali živote za svoju zemlju. Kikinda je u Prvom svetskom ratu imala veliki broj dobrovoljaca koji su se priključili srpskoj vojsci, braneći svoju otadžbinu od invazije i okupatora. Proboj Solunskog fronta označava početak oslobađanja srpskih zemalja, što će konačno doći 1. decembra 1918. godine – istakao je Mladen Bogdan, predsednik Gradskog parlamenta. 

Posle teške golgote prelaska Albanije, kada je Srbija izgubila više od 144.000 života, oporavljena srpska vojska sa nekoliko brodova krenula je put Soluna i tu se susrela sa saveznicima Britancima, Francuzima, a kasnije i Italijanima. Kikinda je u Velikom ratu izgubila nekoliko stotina građana. Iako je naš grad bio deo Austrougarske, srpski narod je pokazao veliki patriotizam, napuštao frontove, da bi prelaskom kod saveznika zajedno osvajao slobodu. Srpska vojska probila je deo Solunskog fronta na Kajmakčalanu 15. septembra 1918. godine, i time otpočela završne borbe za oslobođenje Srbije u Prvom svetskom ratu, koje su okončane oslobođenjem Beograda 1. novembra 1918. godine. 

error: Content is protected !!