„Mamutfest“ 15. put u subotu u Muzeju: Porodična manifestacija u čast mamutice Kike

Mamutfest, tradicionalna manifestacija za decu i celu porodicu biće održana u subotu, 18. septembra u Narodnom muzeju u našem gradu. Posetioci će imati priliku da pogledaju više zanimljivih izložbi i da učestvuju u desetak edukativnih, kreativnih i interaktivnih radionica. Početak programa je u 10 sati.

Narodni muzej Kikinda i ovog septembra pripremio je interesantan i bogat program manifestacije posvećene mamutici Kiki. Mališani će i ovoga puta imati priliku da crtaju, druže se, nešto nauče i na lep način proslave Kikin rođendan. Direktorica Narodnog muzeja Lidija Milašinović kaže da Mamutfest ove godine obeležava mali jubilej i da će, i ovoga puta, biti održan uz pridržavanje mera zaštite:

Neće biti toliko limitiran broj posetilaca kao što je to bilo prošle godine, ali će se svakako od svih tražiti da poštuju mere, što podrazumeva nošenje maske i vođenje računa o fizičkoj distanci. Trudićemo se da, u skladu sa tim, sve protekne u najboljem redu. Program je koncipiran tako da se sastoji od dva segmenta, prvi deo čine gostujući muzeji iz Srbije i Repbulike Srpske, a drugi radionice osmišljene od strane Narodnog muzeja -rekla je Milašinović. 

U okviru manifestacije sa početkom u 10:30 biće otvorene dve izložebe: „Inteligencija biljaka“ Centra za promociju nauke i izložba Banatskog kulturnog centra „Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu“. OSim ove dve gostujuće izložbe posetioci će moći da pogledaju i izložbu dečjih crteža na temu „U društvu sa mamutom“. U pauzi između dva segmenta radionica biće promovisana slikovnica „Tajni život muzeja“:

Početak promocije je u 14 časova, a u pitanju je slikovnica Muzeja savremene umetnosti iz Banje Luke. Tim povodom naši gosti će u subotu biti kolege iz ovog muzeja i nadamo se da će ova promocija biti početak dalje i ozbiljnije saradnje u budućnosti – rekla je Milašinović. 

Osim pomenutih izložbi i promocije slikovnice, u periodu između 10 i 14 časova biće održan „Bazar muzeja i ideja“, najavljuje Dragan Kiurski, kustos pedagog Narodnog muzeja: 

U „Bazaru muzeja i ideja“ učestvovaće deset gostujućih muzeja, koji će se kikindskoj publici predstaviti radionicama iz njihovog opusa. Biće tu radionica o antičkom nakitu, sportske, paleontološke i druge radionice. Nakon Bazar, od 15 do 19 sati biće organizovan Kikin zabavni poligon u dvorištu muzeja. Biće postavljeno 8 interaktivnih punktova uz pomoć kojih će deca moći da reše određene zadatke i pređu ceo poligon-rekao je Kiurski. 

Manifestacija „Mamutfest“ posvećena je mamutici Kiki, čiji je skelet otkriven pre 25 godina u glinokopu fabrike „Toza Marković“, a kikindski Muzej ovaj datum obeležava od 2007. godine.

 

 

error: Content is protected !!