INFO Servis

Narodnom muzeju u Kikindi lep poklon: “Krila anđela“ iz Novih Kozaraca poklonila crkveno zvono iz 1922. godine

Udruženje građana “Krila anđela“ iz Novih Kozaraca poklonilo je Narodnom muzeju u Kikindi zvono iz 1922. godine, koje je pripadalo katoličkoj crkvi u tom selu do kraja Drugog svetskog rata. Poklon je utoliko vredniji jer kikindski muzej nema veliku zbirku predmeta sačuvanih iz okolnih kikindskih mesta, ali je i jedno od retkih sačuvanih zvona jer je većina iz perioda tokom Prvog svetskog rata iskorišćena i pretopljena za potrebe ratne municije. Od sada će predstavljati deo stalne postavke, koju će građani moći da pogledaju:

-Zvono koje smo danas dobili od Milana Reljića, predsednika udruženja Krila anđela, je jako dragoceno za samu zbirku muzeja u cilju obogaćivanja jer je to jedan od retkih eksponata koji potiče iz naših sela. Muzej je poprilično siromašan po pitanju predmeta koje ima sa područja naših manjih sredina. Iz tog razloga nam je ovo zvono veoma važno. Ono što je takođe veoma bitno jeste da je ono jedno od retko sačuvanih zvona i ono se nalazimo na katoličkoj crkvi u Novim Kozarcima do kraja Drugog svetskog rata. Većina zvona je nestala, ovo je jedno od retkih koje postoji tako da će naš muzej sada trajno moći da ga čuva. Zvono je urađeno 1922. godine u Zagrebu u radionici Antona Blazine, sa serijskim brojem 793. Do te godine, kako je zabeleženo, izliveno je oko 800 zvona. Tokom Prvog svetskog rata, većina zvona sa crkava pretapana je u oružje za potrebe rata. Zvono će biti preseljeno u Muzej i biće izloženo, pre svega u okviru nove stalne postavke, ali ćemo se potruditi da pronađemo još lepih načina kako bi zvono moglo što više ljudi da vidi – istakla je direktorica Narodnog muzeja u Kikindi, Lidija Milašinović. 

Inače, zvono je slučajno pronađeno 2009. godine u dvorištu jedne kuće u Banatskoj Topoli u kojoj živi Georg Tot. Zvono se davnih dana nalazilo na otpadu, pa ga je Totov otac otkupio kao staro gvožđe. Dogovorom je zvono prebačeno u Nove Kozarce, gde je dugi niz godina čekalo da se konačno premesti gde i pripada – u Narodni muzej.

-Zvono smo sasvim slučajno pronašli još 2009. godine, dobili smo informaciju da se to zvono koje se nalazilo na katoličkoj crkvi podunavskih Švaba koji su živeli u Novim Kozarcima i koja je srušena 1947. godine tao nalazi. Jedno zvono se nalazi u Ruskom Selu, a ovo drugo je bilo u Banatskoj Topoli kod Tot Georga. Kako mi je objasnio, zvono je otkupio njegov otac i nalazilo se na otpadu. Oni su ga potom čuvali u svom dvorištu sigurno preko 30 godina. Mi smo kasnije dogovorili da se zvono preda jer ono pripada Novim Kozarcima, pripada crkvi koja je srušena. Ideja je bila da se 2009. godine očiste nemačka groblja koja imamo u selu, smatrao sam da zvono treba da vratimo na mesto gde je i bilo, ali u tome nisam uspeo. Godinama sam potom pokušavao sa podunavskim Švabama u Subotici da pronađemo kontakt kako bi zvono vratili njima jer sam sve vreme smatrao da to ne pripada meni, ali ni to nisam uspeo da ostvarim. Sada je na pravom mestu, posle skoro 12 godina nalaziće se u našem muzeju, što me veoma raduje – dodao je predsednik Udruženja građana “Krila anđela“, Milan Reljić.

Svečanom potpisivanju predaje zvona Narodnom muzeju u Kikindi, prisustvovao je i gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!