INFO Servis

Kruna završetka 25. likovnog Saborovanja u Novim Kozarcima: Potpisana povelja o bratimljenju “Krila anđela“ i “Sombora“

Na 25. Saborovanju likovnih umetnika u Novim Kozarcima, koje tradicionalno organizuje Udruženje građana “Krila anđela“, kao kruna dosadašnje saradnje, ali i u cilju proširenja dosadašnjeg poznanstva, potpisana je povelja o bratimljenju novokozaračkih “Krila anđela“ i Umetničkog studija “Sombor“ iz Sombora. Tom poveljom, polaznici iz somborskog studija, trebalo bi da gostujući u Novim Kozarcima, prenesu iskustvo i način rada, kako bi se ovdašnja deca na što bolji način upoznala sa likovnom umetnošću:

-Ideja je nastala prošle godine kada je Danijel Peršić, slikar iz Sombora došao u naše udruženje kako bi učestvovao na likovnom Saborovanju, da bi potom naslikao delo na temu katarza. Rad je bio veoma zahtevan, ali slika je završena i evo ponovo smo se okupili na drugom ovogodišnjem, a ukupno 25. likovnom saborovanju sa ciljem da studio koji on vodi u Somboru i ima oko 70 polaznika i učenika svih uzrasta, sve ono što radi prenese i u naše okruženje, kako u Novim Kozarcima, tako mislim i na samu Kikindu. Potpisali smo povelju o bratimljenju i ovo neće biti saradnja samo na nivou slikarstva, već iz svih oblasti umetnosti koje možemo da primenimo u našem udruženju.  Planiramo da počnemo da primenjujemo mnoge druge teme poput muzike, književnosti, odnosno da se bavimo svim onim temama koje Somborci uspešno primenjuju kod njih, što je mene lično oduševilo. Pozivam talentovanu decu Kikinde da dođu u naše udruženje i da im pomonemo da stasaju u prave umetnike. Moja ideja je da predstavimo sve neafirmisane umetnike sa područja celog Severnobanatskog okruga – istakao je Milan Reljić, predsednik Udruženja građana “Krila anđela“.

Somborski umetnički studio radi sa oko 70 polaznika koji će biti redovni učesnici na likovnom saborovanju u Novim Kozarcima, što je jedan od glavnih ciljeva poptisane povedelje o bratimljenju:

Pošto radimo sa decom, ali i slikarima uzrasta do 30 godina, imamo dugu tradiciju stvaranja izložbi, takmičenja na kojima se ostvaruju odlični rezultati, odlučili smo se na korak dalje u saradnji sa još jednim kvalitetnim udruženjem kakvo je Krila anđela u Novim Kozarcima. Naša deca imaće priliku da izlažu slike, da učestvuju na saborovanjima, a ono što nam je takođe bitno jeste da na ovakvim i sličnim narednim manifestacijama očekujemo da nam dođu deca iz Kikinde, Novih Kozaraca, da nam se pridruže i da sa nama dele to iskustvo. U početku sam dolazio sam u Nove Kozarce, bio sam učesnik nekih projekata  i jako mi se svidela saradnja. Tada smo odlučili da u celu priču uključimo i mlade talente iz Sombora, odnosno iz našeg udruženja. Na Saborovanju je grupa omladinaca od osam člnaova, svako od njih radio je po dve slike na temu katarze, odnosno pročićenja ljudske duše i svesti – istakao je Danijel Peršić, osnivač Umetničkog studija “Sombor“.

Na svečanom poptisivanju povelje, prisutan je bio i gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, koji je istakao da će Grad Kikinda uvek podržati udruženja koja se bave umetnošću i razvijanjem svesti ka bilo kojoj vrsti umetnosti:

-Nas novokozaračko udruženje građana Krila anđela ne može da iznenadi svojim inovacijama, idejama i projektima koje realizuje u nekoliko prethodnih godina. Ovo je 25. Saborovanje, drugo već ove godine, ali posebno jer je potpisana i povelja o bratimljenju sa somborskim umetničkim studijom na osnovu koje će u narednom periodu još bolje sarađivati mladi umetnici iz Sombora i Kikinde. Razmena mišljenja, motivacija mladih da uključe svoje ideje i pretoče ih kroz umetnička dela, vrlo je lepa stvar za samo selo, ovde su nam gosti, a posebno je lepo što se sve nekako poklopilo sa Kozaračkim letnjim večerima, tako da su nas Novi Kozarci ponovo obradovali novom kolonijom i siguran sam da će ova saradnja između Sombora i Kikinde sigurno doprineti da još nekoga motiviše da svoje misli sprovede kroz slike. Grad Kikinda će uvek podržati ovakve manifestacije, a posebnu zahvalnost dugujem udruženju Krila anđela koje je pored svih nedaća sa pandemijom uspelo da organzuje Saborovanje, pa čak ga podigne na znatno viši nivo – naglasio je gradonačelnik Lukač.

Na sledećem Saborovanju, koje će biti održano tokom ove godine u Novim Kozarcima, planirano je da učestvuje još osam novih članova somborskog umetničkog studija.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!