INFO Servis

Na maturu bez automobila

Agencija za bezbednost saobraćaja, Policijska uprava Kikinda i lokalna samouprava realizuju zajednički projekat pod nazivom „Na maturu bez automobila“, čiji je cilj povećanje bezbednosti učenika završnih razreda srednjih škola. U sklopu projekta, maturantima je simulacijom prikazana vožnja u pijanom stanju, kao i njene posledice po sve učesnike u saobraćaju, a posebno po mlade. Nakon toga, organizovano je i predavanje na tu temu:

Kroz naše redovne aktivnosti, značajnu pažnju posvećujemo mladim ljudima, budućim vozačima. Cilj nam je da oni budu što bolji vozači, koji će voditi računa i o svojoj i o bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Projekat „Na maturu bez automobila“ nastao je pre 8 godina, kada je grupa maldih ljudi, vraćajujući se sa proslave maturske večeri, smrtno stradala. Danas ovde imamo simulatore čeonog sudara i simulatore prevrtanja vozila, a cilj nam je i da mladima podignemo svest o važnosti sigurnosnog pojasa, koji smanjuje smrtnost za preko 50 posto – kaže Mirko Koković iz kabineta direktora Agencije za bezbednost saobraćaja. 

Bojana Gladović iz Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, koji zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja učestvuje u kampanji „Na maturu bez automobila“, kaže da su ovakve aktivnosti veoma važne i korisne za mlade:

Kroz ovakve aktivnosti menjamo svest mladih vozača. Skrećemo mladima pažnju na najčešće uzorke saobraćajnih nezgoda i na njihove posledice – rekla je Gladović. 

Miroslav Dučić, član Gradskog veća zadužen za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije ističe da lokalna samouprava mnogo ulaže u bezbednost saobraćaja:

Pratimo instrukcije Agencije za bezbednost saobraćaja. Sve više sredstava ulažemo u edukaciju i promotivne načine informisanja sugrađana. Osim maturanata, obraćamo pažnju i na ostale rizične gurpe, među kojima su i najstariji sugrađani, kao i najmlađi. Poseban akcenat ćemo u narednom periodu staviti na učesnike u saobraćaju koji koriste poljoprivredne mašine – rekao je Dučić. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!