INFO Servis

Unapređenje energetske efikasnosti: Danas raspisan javni poziv za firme, za građane krajem juna

Javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti za privredne subjekte raspisan je danas, dok će za građane biti objavljen krajem narednog meseca. Lokalna samouprava je u odnosu na prošlu godinu opredelila duplo veći iznos sredstava, 4 miliona dinara, koliko će izdvojiti i nadležno Ministarstvo. Ukupan iznos od 8 miliona dinara biće podeljen na dva dela: za prvi javni poziv, koji obuhvata zamenu stolarije, zamenu kotlova na gas i čvrsto gorivo, izolaciju kuća i krovova, ugradnju instalacija toplotnih pumpi i solarnih kolektora biće izdvojeno 6 i po miliona dinara, dok će za poziv koji se odnosi na solarne panele biti izdvojeno milion i po dinara, objašnjava Nikola Jugin, energetski menadžer Gradske uprave:

-Glavni i osnovni kriterijum je da je objekat legalan. Kada je u pitanju iznos subvencionisanog dela, on je ove godine povećan, jer su svi radovi na principu „ključ u ruke“. Subvencioniše se kompletna usluga, odnosno, demontaža prozora, molerski radovi, ugradnja i fasadni radovi. 

U utorak i sredu organizovani su info dani za sve zainteresovane firme. Naš sagovornik kaže da je odziv privrednih subjekata bio dosta dobar:

Građani će imati priliku da odaberu firmu koju žele da im izvodi radove na energetskoj sanaciji. U tom slučaju su svi na dobitku, jer izvođači radova imaju posla, lokalna samouprava podstiče privredu u gradu, a sugrađani imaju mogućnost izbora.   

Javni poziv za izvođače radova traje od danas do 3. juna, a sve potrebne informacije nalaze se na zvaničnom sajtu grada. Nakon završetka javnog poziva, biće napravljena preliminarna, a nakon toga i konačna lista firmi, a građani će moći da odaberu onu koja im najviše odgovara. Predmer i predračun radova biće jedan od dokumenata koji je neophodno dostaviti:

Sve informacije mogu se dobiti svakog radnog dana u Uslužnom centru od 11 do 13 časova na šalteru broj 3. Javni poziv za građane bi trebalo da bude raspisan krajem juna i biće otvoren 21 dan. Važno je istaći da sve što se navede u prijavnom obrascu, mora da se potvrdi i na terenu. Predračun mora biti od trenutka kada je raspisan javni poziv, isključivo od firmi koje su dobile tender.

Emisiju „Zato što volim Kikindu“ možete poslušati na linku ispod:

Pratite nas FB
error: Content is protected !!