Milivoj Bajšanski, Uroš Pavlov i Nina Katana pobednici konkursa „Prva knjiga“

Tri knjige mladih autora do 35 godina starosti, Milivoja Bajšanskog, Uroša Pavlova i Nine Katane biće objavljene na osnovu konkursa, koji tradicionalno raspisuju Grad Kikinda i Banatski kulturni centar. Ovogodišnji konkurs bio je otvoren od od 1. maja do 1. avgusta, i u tom periodu mladi autori slali su prijave sa neobjavljenim rukopisima poezije i proze, eseja i književne kritike, naučnih i istraživačkih radova. Na konkurs je pristigao veliki broj rukopisa, a tročlani žiri je imao zadatak da izabere i nagradi tri rukopisa. Rukopisi nagrađenih autora biće objavljeni u ediciji „Prva knjiga“ Banatskog kulturnog centra do kraja godine. 

Žiri je radio u sastavu: dr Mladen Đuričić, književni kritičar, Andrea Beata Bicok, književna kritičarka i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra (predsednik žirija). Oni su u svom saopštenju istakli da nagrađene knjige pripadaju različitim književnim žanrovima, ali da svaka od njih na originalan način obrađuje temu kojom se autori bave. 
Zbirka kratkih priča, simbolično naslovljena rečju „Beznađe“, već na prvo čitanje izdvojila se među proznim rukopisima. Nina Кatana je u njoj otrgla od zaborava bolne i emotivne trenutke života,  koje uspeva da pretvori u sugestivne kratke priče koje, povezane istim naslovom, čine vrednu i kompaktnu književnu celinu. S druge strane, Uroš Pavlov ispisuje poeziju koja nastaje kao odgovor na različite društvene (i lične) teme. On nam donosi snažne pesničke slike, karakteristične za poeziju koju ispisuju mladi autori u poslednjoj deceniji, ali istovremeno komunicira i sa tradicijom, pokazujući nam da gradi svoje stihove na bogatom čitalačkom iskustvu. Nasuprot toj modernosti, stoji treća nagrađena knjiga, u kojoj se Milivoj Bajšanski okrenuo tradiciji, istražujući narodnu književnost i atribuciju junaka u pesmama Tešana Podrugovića.

error: Content is protected !!