U klupama u Kikindi i okolnim selima 450 prvaka: I ove godine besplatni udžbenici za prvi razred

Osnovno obrazovanje u sedam gradskih i devet seoskih škola na teritoriji Kikinde, danas je započelo 450 đaka prvaka, pet manje nego prošle godine. Kao i ranijih godina, predstavnici Gradske uprave prvog dana školske godine obišli su obrazovne ustanove u gradu i selima, kako bi prvacima poželeli srećan početak školovanja i podelili im paketiće sa materijalom koji će im biti potreban. 

Jedinu dvojezičnu obrazovnu ustanovu u našem gradu, OŠ „Feješ Klara“ pohađa 210 učenika, od kojih je 19 prvaka:

Na srpskom jeziku nastavu će izučavati dvanaest učenika, a sedam na mađarskom. Zahvalni smo predstavnicima lokalne samouprave na poseti i poklonima, jer to mnogo znači i deci i roditeljima. Ova školska godina će za nas biti posebna, jer će biti uloženo 150 miliona u rekonstrukciju, a sredstva je obezbedila Pokrajinska vlada -rekla je Hermina Čemere, direktorica OŠ „Feješ Klara“. 

Osnovna škola „Jovan Popović“ ima ukupno 298 učenika, od kojih su 34 danas prvi put sela u klupe: 

Današnji dan ulepšali su nam pokrajinska poslanica Stanislava Hrnjak, gradonačelnik Nikola Lukač i njegovi saradnici. I ove godine, Grad Kikinda je obezbedio prvacima besplatne udžbenike, kao i školski pribor– rekla je Jelena Krvopić, direktorica OŠ „Jovan Popović“.

I novokozaračka škola „Ivo Lola Ribar“ spremno je dočekala 1. septembar. Ova ustanova ima 79 đaka, od kojih je 10 prvaka:

U toku raspusta imali smo rekonstrukciju krova. Nadamo se da će ova školska godina biti uspešna i biti godina razvijanja drugarstva i poverenja, na opštu dobrobit svih nas – rekla je Dragana Radujko, direktorica OŠ „Ivo Lola Ribar“. 

Bašaidska škola, u koju je pošlo 25 prvaka, od ukupno 250 učenika, spremno je dočekala početak nove školske godine. U ovoj ustanovi završeni su radovi na rekonstrukciji svlačionica i sanaciju toaleta u fiskulturnoj sali, za šta je Pokrajinska Vlada izdvojila 2,6 miliona dinara:

Ova rekonstrukcija je veoma značajna, jer je rađena posle četvrdesetak godina. Ostalo je još da se srede klupe u svlačionicama, a u planu nam je i rekonstrukcija platoa u školskom dvorištu – izjavio je Mirko Vlajkov, direktor Osnovne škole „Prvi oktobar“.

Srećan početak školske godine pvacima poželela je Stanislava Hrnjak, pokrajinska poslanica:

Pokrajinska vlada od 2016. godine intenzivno sarađuje sa Kikindom, kroz projekte koje škole podnose na konkursima. Iz godine u godinu, kako se povećava budžet Vlade Vojvodine, tako raste i udeo kapitalnih investicija i podrška obrazovnim institucijama – rekla je Hrnjak. 

Drugu godinu zaredom, lokalna samouprava obezbedila je komplete udžbenika za sve prvake, kao i opremu za fizičko i pribor:

Iz gradskog budžeta je u tu svrhu izdvojeno oko 4 miliona dinara. Grad će nastaviti i u narednim godinama da obezbeđuje besplatne učenike za prvake. Grad je u ovoj godini opredelio oko 40 miliona dinara za sanacije, rekonstrukcije i popravke u osnovnim školama -rekao je gradonačelnik Nikola Lukač. 

I Policijska uprava Kikinda spremno je dočekala početak školske godine:

Pokrivamo dvadeset jednu školu na teritoriji Kikinde i ukupno 49 u Sverenobanatskom okrugu. Osim obezbeđenja škola, očekuje nas i realizacija projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ – rekao je Pavle Rajkov, načelnik Policijske uprave Kikinda. 

error: Content is protected !!