Međunarodni festival horova „Melodianum“ 4. put u Kikindi

Kulturni centar Kikinda, uz podršku lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama organizuje Internacionalni festival horova. Četvrti po redu „Melodianum“ otvoren je sinoć, kada je, nakon predavanja prof. dr Bogdana Đakovića, pod nazivom „Veze između srpske i ruske crkvene muzike“, u hramu Svetih Kozme i Damjana održan koncert Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva.

Večeras su u Narodnom muzeju nastupili hor OMŠ „Petar Konjović“ iz Beograda, hor „Prvo pevačko društvo“ iz Šapca, „Ars vokalis“ iz Beograda, hor Saborne crkve Sveti Georgije iz Novog Sada, hor „Zima“ iz Bora i kikindski hor „Atendite“:

Ove godine smo okupili 9 vrhunskih horova iz tri zemlje, među kojima je i naš hor „Atendite“. Svima smo uručili zlatne plakete Festivala, a nadamo se da ćemo naredne godine imati još više učesnika, još bogatiji program i još više stručnih predavanja – je Marko Markovljev, v.d. direktora Kulturnog centra. 

Poslednje večeri Festivala, u nedelju, 10. decembra u Muzeju će nastupiti hor Zapadnog univerziteta iz Temišvara i hor „Kralj Petar I“ iz Beograda. Događaju je prisustvovala i zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski: 

Horska muzika predstavlja značajnu kulturnu komponentu savremenog društva. Melodianum je mlad festival, koji ima potencijala da zaživi i u narednom periodu. Dok imamo publiku koja pokazuje afinitet prema ovoj vrsti muzike, kao i organizatore koji su voljni da se program obogati i upotpuni novim sadržajima, ovaj festival ima budućnost -poručila je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika. 

error: Content is protected !!